10-05-18

10.05.2018 Adeps à Louvain-la-Neuve

Tijdens deze eerste post-Straumann I (want er kan nog een II komen) dag heb ik vier treinritten nodig om mijn bestemming te bereiken. De laatste, tussen Ottignies en Louvain-la-Neuve duurt exact 7 minuutjes. Trapjes op vanaf het perron en meteen een eerste pijl richting startlocatie. De ervaren wandelaar weet dan dat ie goed zit. Beetje groezelig, de startzaal, studentikoos. Rood bonnetje en parkoerstekening oppikken, we kunnen op pad. De tekening oogt erg groen, ik ken de streek niet echt, laat mij dus verrassen.

Le parcours commun loodst ons tussen de studentenhomes, een gevolg van Leuven Vlaams van jaren geleden, door. Als de 5 & 10 km net na elkaar weggaan ben ik plots alleen  maar ook nog eens in een soort bospark, heerlijk groen dus. Stap le Bois de Lauzelle in, loofbos met heerlijk lange lanen, meestal vlak soms op en neer. Tientallen vrolijke gevederde vriendjes houden mij gezelschap. Dokker over een kasseitje tot een golfterrein, er is aardig wat activiteit. Dwars tussen de ‘lanes’ door loopt een tegelpad met boompjes afgezoomd en dat mogen wij volgen. Bij het Arboretum de Lauzelle gaat de 20 km er alleen vandoor. Niet over het grasveld dat spierwit ziet van de paardenbloem in pluis maar over een tarmacje. Kom zowaar op grondgebied Wavre uit en zijn villa’s van le Bois du Manil. Lange rechte weg en dan een onverharde duik richting graanakkers. Merkwaardig zicht overigens want recht vooruit een joekel van een helling met bebouwing tussen sparren en links het gejoel van de Walibi-jeugd.

De parkoersbouwer draait richting Walibi en een stevige helling, holle weg tot wat behuizing. Opnieuw onverhard de heuvel af en dan tussen akker en woonhuizen stevig klimmen. Ruil Wavre in voor Limelette en zijn kasseibaantje. Amuseer mij al ruim twee uur met een echt leuk parkoers. Bois des Quèwées nu en een tegelpad gewoon rechtdoor langs de bosrand. Kom weer bij de Bois de Lauzelle aan en pik de 15 km op. Heerlijk flaneren nu in het frisse groen met waterpartijen ‘down under’ inclusief kwakende kikkers. Volg een vlot stromend beekje dat Blanc Ry noemt en begin dan aan de zoveelste klim in bos. Niet echt zwaar in % maar wel lang tot in gehucht La Croix.

Bij een drukke steenweg pik ik de 10 km op. Onze gastheer is een groene jongen en stuurt ons meteen een fietspad op naar le Bois des Rêves. Heel leuk bos met pseudo holle wegen en steeds maar op en neer tot de Piste de Robin (des Bois ?). Even vlak langs een beekje en dan weer klimmen in het bos naar Bruyeres. Bos wordt akker, onverhard beton langs weer een andere beek tot Bloctry. We doen zowat alle gehuchten van Ottignies aan. Een breed fietspad loodst ons naar Le Lac (een langwerpige vijver). Lopen er voor 80 % rond uitkijkend naar jong grut van Canada ganzen en recente bebouwing in de heuvels. Weg van het water dan en via een verhard pad door weilanden naar een nieuwbouw stad Bruyeres. Stevig golvend parkoers overigens. Passeer een moderne kerk gebouwd met onder meer Ardeense natuursteen. Stap dan door een golvend parkje tot Biereau, weet de finish vlakbij. Nog wat kasseitjes en trappekes, een prachtige tocht zit er op.

Zal de trein van 14:02 missen van zo’n 30 seconden. Halfuurtje wachten en nagenieten van weer eens les magnifiques resources naturelles du Brabant Wallon. Heb lekker gelopen vandaag en dat laat het beste verhopen voor wat komen gaat … de Driedaagse van Zuid-Limburg in Heerlen.

FOTOREEKS   

19:30 Gepost in wandelen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: brabant-wallon, -l

Commentaren

Patrick

Veel wandelplezier bij onze noorderburen.

Groetjes uit Duitsland
Chris

Gepost door: A&C | 12-05-18

Post een commentaar