22-11-13

16.11.2013 4 op 1 rij Zedelgem

Linda spaart de zwakke knietjes, kiest voor een vlak Vlaams parkoers. Spoorwerken houden ons aan koning auto gekluisterd. Het is toch algauw een uurtje rijden in de kouwelijke mist tot De Groene Meersen. Parkeren doen we er zoals steeds in de ruime woonwijken. Kastaar en ‘papa’ Wim zijn aangenaam verrast door onze aanwezigheid, het is dan ook al een hele tijd geleden dat we nog bij hen opdaagden.

Het parkoers oogt een beetje anders dan anders, we laten ons leiden. Starten wel klassiek, achter de sporthal door, over het Leentjepad en de Vloethemveldzate, een oude spoorbaan. Moeten vervolgens een bedrijvenzone doorkruisen waarbij New Holland en stichter Jozef Claeys nadrukkelijk aanwezig zijn. Landbouwmachines zijn hier de kunst. We volgen gedeeltelijk de houten borden verwijzend naar het Sint-Elooipad en tegelijk naar deze tochtnaam. Ze voeren ons naar de spoorbaan bij Leegveld, nu wel erg letterlijk te nemen dit laatste. Na 6,5 km pauzeren we een eerste keer  in een Cercle cafeetje te Veldegem. Er hangen affiches zoekend naar informatie over een verdwenen jongeman van 29 jaar. Beetje akelig toch op deze winterse morgen.

Na de koffie zoeken we een ellenlange steenweg op, de Halfuurdreef en zo lang doen we er denkelijk ook over om hem te overwinnen en het tarmac in te ruilen voor onverhard langs preivelden. Aan de overkant van een drukke baan wacht een prachtig bos. Heerlijk flaneren is het er, door dreven van spar, berk, beuk en rododendron. Wij genieten van de vele prachtige herfstkleuren. Moeten vervolgens dwars door schrale akkers langs de E403 richting het Oud Molenhof. Bij Hof van Steelant zijn we in Loppem en is de tweede pauze nabij. Hebben alweer 9,2 km aan onze teller toegevoegd.

Linda geniet van het voorlaatste soepje, ik hou het bij koffie en een bruine boterham. Villaatjes kijken wordt het om het rijke Brugse hinterland uit te komen. Stappen dwars door de Priorij OLV van Bethanië, waar we geen zuster te zien krijgen. Voorbij een koolzaadveld in bloei wacht een smal rododendronpaadje langs een ruime plas. Een ons onbekende eendensoort is er op winterstage. We moeten opnieuw de steenweg van daarstraks over en duiken dan de prachtige beukenlanen in van Abdijhoek. Helaas wacht dan een lang stuk steenweg voorbij Hof De Pleine tot we weer de Zate en enkele kerkwegels bereiken. Pauzeren doen we nu in hartje Zedelgem, waar we even het gezelschap krijgen van Clement en andere Kwartels.

Wij hebben nog een lokaal lusje voor de boeg. Het stuurt ons na een paar stille straatjes richting Heirwegpad. Mogen, zoals we hoopten, heerlijk flaneren door een beukenbos met diepe grachten. Daar horen uiteraard een paar porties donkere bosmodder bij ! De Vloethemveldzate, hier verhard fietspad, loodst ons terug naar centrum Zedelgem. De rustpost ligt er haast verlaten bij. Bij valavond beginnen we aan ons laatste wandeluurtje. Krijgen een ommetje over een verzopen paadje cadeau, je moet wat voor je kilometers ! Voorbij een ast, molen zonder wieken, wachten verharde kerkwegels. Er zijn een paar mooie bij langs grachten afgezoomd met wilgen. Het is al haast donker als we de eindmeet bereiken. De Omer is op, we stellen het met Westmalse Triple. De terugweg wordt aangevat, zelfs zonder het Brugse groen van Tudor etc. is deze wandeldag ons best meegevallen.

FOTOREEKS

 

https://picasaweb.google.com/102282674505838562948/161120...

 

21:06 Gepost in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: west-vlaanderen, -z

De commentaren zijn gesloten.