10-09-13

07.09.2013 wsv Zelden Rust Terneuzen

Na het kappersbezoek reppen we ons over de expresweg richting Zelzate en Terneuzen. Hebben geen enkel idee wat we er kunnen verwachten. Weten alleen dat gastheren Zelden Rust ons al eerder lieten genieten in Hulst en omgeving. Al staat de parking dan vol met Belgische en Hollandse karretjes, in de ruime startzaal van de grote scholengemeenschap is het erg stil. De parkoerstekening toont veel binnenland, weinig kuststrook, een voorteken ?

Bij het vertrekken uit een Hollandse dame haar ongerustheid wegens geen geschreven routebeschrijving. Ik poog haar gerust te stellen, wij Belgen vinden dat maar gewoontjes. Ik kan haar duidelijk niet helemaal overtuigen. Wij op pad, langs een fietsweg verstandig verborgen in het groen. Veilig naar school is hier geen ijdele gedachte. De atmosfeer geurt opvallend naar zee, we lopen dan ook richting haven. Of toch naar en langs spoorlijnen en opslagplaatsen. Van het zeekanaal richting Gent krijgen we hoogstens een glimp te zien. Moeten door een windmolenpark en langs grote industriële gebouwen en werven, merkwaardig. Krijgen na zo’n anderhalf uur lopen toch nog een groene landdijk onder de sloffen geschoven, Hogendijk genaamd. Nog een achterliggende buurt, we kunnen een eerste keer pauzeren. De kilometers lijken ons lang, er viel dan ook weinig te beleven.

Horen bij de koffie Gentenaars de loftrompet bespelen in hun beschrijving van de tocht in Schelle vorige week. Horen we graag, een vleugje chauvinisme is nooit weg. De commentaar over wat nu voor ons komen gaat is trouwens ook positief. Vooruit dan maar. Moeten terug de Hogendijk op, een drukke baan over en volgen dan een fietspad afgezoomd met wilgen. Even polderen nog, er lonkt groen op de linkerkant. Daar gaan we ook heen. Maken een lange omzwerving over een graspad tussen kreek en beek, de Otheense Kreek overigens. Van de plas zelf zien we niet veel, het is wel lekker lopen over het gekortwiekte groen. Verlaten het water bij akkerbouw en moeten terug richting bewoning. Komen er warempel Leentje en Marc tegen, die zich ook vragen stellen bij het gebodene. We stellen hen gerust, zij hebben het lusje rond de kreek nog te goed.

We stellen ons weer vragen bij de lengte van het parkoers, krijgen bevestiging bij de rustpost van andere wandelaars, hier is ruim gemeten. Parkoersbewakers die wij confronteren met het gegeven sluipen stilletjes weg. Hebben 2,4 km tot de startzaal. Passeren in het halfuurtje stappen zowel talrijke sportterreinen als fraaie groene achterafjes langs de waterkant.

De tweede helft van onze 31 km loodst ons richting stadscentrum. Wordt een allegaartje van een nieuw koopcentrum, een jachthaventje, oude zeemansstraatjes en een heuse winkelstraat, een mini Meir zeg maar. Dan wacht de open ruimte. We stappen een dijk op en kunnen genieten van een weids uitzicht over een baai en de Westerschelde. Geen toerisme hier, wel wandelpaden langs grasdijken en flatgebouwen als rand. Kustvaarders lopen binnen richting Antwerpen, gaan met het opkomende getij mee. We verlaten het Scheldeboulevard (ahum) en lopen achterom de woondozen door een parkachtige omgeving terug naar City Center. De omzwerving tot de rustpost duurt weer erg lang. Krijgen er van medewandelaars te horen dat hun pedometer voor de officiële 15 km ruim 18 km aangeeft. En zeggen dat wij al op 24km zitten (volgens Zelden Rust dan). Zou wel eens dicht bij de 30 kunnen zijn, en dat vertelt onze klok ook.

We hebben dus nog 7 km voor de boeg. Mogen vrijwel meteen naar de Otheense Kreek, een erg ruime en langgerekte plas. Heerlijk wandelen is dit over het rode fietspad. Na zo’n drie kilometer keren we op onze stappen terug. Het wordt een mix van woonwijken en groene achterafjes waaronder een kinderboerderij. Uiteindelijk is daar de finish. Merkwaardig, over de laatste etappe deden we exact 70 minuten, juist gemeten dus. Luc (Zelzate) komt met ons een pintje drinken. En wat wij van de afstanden vonden ? Tja, de Nederlandse winnaar van de kartonnen meetlat is … 

FOTOREEKS

https://picasaweb.google.com/102282674505838562948/070920...

22:25 Gepost in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zeeland, -t

De commentaren zijn gesloten.