01-05-13

27.04.2013 Zelden Rust te Hulst

Tijdens het weekend komt het Oost-Vlaamse openbaar vervoer maar traagjes op gang. De auto moet dus van stal. We maken een ommetoertje over Puurs en Sint-Niklaas om in Hulst te geraken. De expresweg is immers al enkele dagen afgesloten wegens een indrukwekkend verkeersongeval. Zelden Rust stuurt ons de vestingstad rond tot bij een schoolgebouw. Parkeerplaats zat, een ruime startzaal ook, goed beklant met Nederbelgen uit ondermeer Boom (Kleitrappers) en Buggenhoutse Vossen. Voor Roal Benti is dit niet meer dan een streekderby, ook deze club is dus goed vertegenwoordigd. Zo ook onze maatjes uit Vlissingen. Weer veel bekenden om te begroeten dus, naar goede gewoonte.

Toch gaan we alleen op pad, meteen het groen in langs een vijver en vervolgens die prachtige Liniedijk op. We wandelen linea recta door het prille groen, over onverhard, door het struikgewas verborgen, aan de rand van de polder. Deze kleurt in de verte intens roze. We zullen later begrijpen waarom. We pauzeren kort na zo’n 4 km in de Frederik Hendrik school en zetten na de koffie onze weg verder. Lopen de binnenstad niet in maar wandelen er rond onderaf de vesten, langs groenige waterpartijen en ontluikende treurwilgen. Houden even halt bij het beeld van deemoedige pelgrim Reynaert en stappen vervolgens langs rustige straten richting hockey terreinen en expresweg de stad uit. Het tarmacje aan de bosrand loodst ons tot Kapellebrug. Even langs een bedrijf, we duiken de Clingse bossen in. Opvallend hoe droog de grachten van dit waterwingebied er bijliggen. Een mens zou er dorst van krijgen ! We stappen over de oude spoorweg Mechelen – Terneuzen, nu heerlijk wandelgebied en dieper de bossen in. Bij de zuidelijke bosrand laten we het Belgische De Klinge rechts liggen, stappen naar het Hollandse zusje Clinge. Even opletten toch waar paden kruisen, er is geen ‘heen’ of ‘terug’ aanduiding. We wandelen door het stille dorp tot de rustpost in weer een ander schooltje. Hebben er intussen al ruim 11 km opzitten. Waaslander Lucien komt er jeugdherinneringen ophalen. Tja, vijftig jaar geleden ontdekte hij er blijkbaar ‘de liefde’.

Wij hebben een extra lusje voor de boeg. Stappen voorbij sportpark VV Clinge de akkers en weilanden tegemoet. Moeten enkele honderden meter een fietspad op met de koeltorens van Doel in het vizier. Draaien dan naar puur natuur met de prachtige vijvers van De Weelkens. Ons pad slingert lekker tussen de plassen door tot bij de camping Fort Bedmar (1701). Van de oude vesting zelf is niets meer te bespeuren. Brede zandpaden loodsen ons nu langs de grens tot hoeve Cantecleer. We stappen terug naar de rustpost in Clinge. Komen er zowaar Brusselaar François en zijn wandelmaatjes tegen. Ook hij is van alle markten thuis. Het is nog vroeg in de namiddag, het weertje is dan wel fris maar zonnig. We besluiten het lusje van ruim 6 km een tweede keer te lopen. Even worden we opgeschrikt door wat hemels gedruppel, het blijkt niet meer dan een plaagstoot te zijn. Terug bij de rustpost vragen parkoersbewakers wat we aan het doen zijn. Ons extraatje vinden ze best wel leuk.

Zijn denkelijk bij de laatste die de terugweg naar Hulst aanvatten. De lange, rechte ’s Gravenstraat voert ons terug naar de kruising van daarstraks. We duiken opnieuw de Clingse bossen in met zijn brede zandpaden en droge grachten. Pikken ook opnieuw de oude spoorbaan op die overgaat van fietspad naar smallere wandelweg. Linda’s vingertje gaat de lucht in … daar is de eerste koekoek, traditiegetrouw het laatste weekend van april. Yes, ze heeft het weer eens juist voorspeld ! Bij de eerste woningen van Hulst verlaten we het nattere bos en lopen even over een landdijk. Dan volgen we een fietspad tot de laatste (tevens eerste) rustpost. Passeren hierbij de roze akkers, immense tulpenvelden. Doen samen met nog een tiental wandelaars en enkele pijlophalers een terrasje in de zon. Hebben nog drie kilometer voor de boeg. Duiken nu wel de stad in langs kerk en gemeentehuis, de gemoderniseerde Vismarkt ook. Mogen vervolgens terug onderaf de vesten en de dorpsmolen. Nog wat stille straatjes, het is tijd voor Sint-Augustijn.

We kijken genietend terug op een dijk van een wandeltocht, een heerlijke combinatie van een strookje stad en immens veel groen. Voldaan rijden we vlotjes terug naar huis, weer over Sint-Niklaas en Puurs. Hier keren we zeker terug, dit was echt genieten.

FOTOREEKS

https://picasaweb.google.com/102282674505838562948/270420...

 

20:54 Gepost in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zeeland, -h

De commentaren zijn gesloten.