12-03-13

09.03.2013 Trekplosters Zellik

We komen maar traagjes op gang deze ochtend, het regent dan ook ‘oude wijven’ als we de bedstee verlaten. Toch moet de auto van stal, we rijden over een rustige A12 richting Brusselse ring en verderop naar Zellik. Er is nog parkeerplaats zat zo rond 08:30 ondanks de mogelijkheid om hier 42 en zelfs 50 km te wandelen. We begroeten clubmaat Nestor in een dun beklantte zaal. Plegen druk overleg welke afstand we zullen wandelen. Onze ‘nestor’ ziet met haviksoog meteen dat de 22km een paar extraatjes biedt van respectievelijk 5 en ruim 8 km. Daar hebben we wel oren naar, zijn wat laat voor de volledige marathon.

Begroeten nog Jeannine (Leuven) en gaan op pad. De eerste nattige en dus vettige strookjes loodsen ons naar Roekhout en zijn weg parallel met de E40. Een waternevel stijgt op van de snelle rijvakken. Aan zijn overkant wacht het meer landelijke, maar toch nog wel dicht bebouwde Groot-Bijgaarden. Steeds meer lammetjes bevolken de weilanden. We dokkeren over ons eerste kasseistrookje. Elk paadje dat we bewandelen tussen Draai- en Lindenberg ligt er dan weer behoorlijk vettig bij. In de bewoonde wereld stappen we voorbij de rustpost van  vorige jaren, voorbij het station van Dilbeek ook. De Chiro van Savio, daar zijn we dit jaar welkom voor een natje en een droogje.

Na de koffie zetten we koers door een wijk met nette, witte huizen. Een eerste splitsing loodst ons langs vijver en beek … opnieuw ploeteren uiteraard. De 22 km gaat vervolgens zijn eigen weg, van burgerhuizen tot villawijk en zo naar het Rondenbos. De parkoersbewaker hangt er net enkele extra pijlen op. We zijn nu in Sint-Martens-Bodegem. Stappen, nog steeds met Nestor in onze nabijheid door open veld naar het dorpscentrum. Voorbij een prachtige kerk wandelen we langs een snelvliedende bruine beek. Prachtig biotoopje meteen. Bij het station weet ik het, zullen gaan rusten in het Castelhof, klassieker voor deze tocht.

Net als Nestor kiezen we hier voor het extra lusje van ruim 5km dat eigenlijk bedoeld is voor de ultra’s van de 50 km. De Speecaertweg is synoniem voor ‘en de boer, hij ploegde voort’. Van een pad aan de rand van een maïsveld is nog nauwelijks sprake. Vervolgens gaan we, hoog in het Pajottenland, verkavelingwegen op, het hoofd haast in de mist gehuld. Hunselveld blijkt grondgebied Schepdaal te zijn. We mogen er uitgebreid genieten van wegen en paden die vrolijk mee slingeren met enkele beken. Noemt hier niet voor niets de Vierbekenroute. Wij genieten van dit ons onbekende stuk natuur. Pauzeren doen we weer in het Castelhof. Koene stappers van de 50 km vallen stilaan binnen. Onder hen Eddy Broos die zijn waardering voor het parkoers en zijn vele paden kleurrijk omschrijft. Het wandelgild geniet ondanks de grijze, zei het droge atmosfeer, zoveel is wel duidelijk.

De etappe die nu volgt loodst ons langs de spoorbaan, vrijwel rechttoe, rechtaan over tarmacjes voorbij het groen van Ten Broek. Gewoon even 5 km flink, sportief doorstappen tot rustpost Savio. Onderweg pikken we nog enkele IJsetrippers op en ook ex-werkmakker Ronny en vrouwtje Marina, welbekende Ibissers. Kunnen we een ‘klappeke’ doen. Linda voelt zich een beetje moe, maar is een vechtertje. We pikken de extra lus van 8,6 km dus ook nog even mee. Het wordt heerlijk genieten van de Wolfsputten. Lopen over vlondertjes door het meest moerassige deel en gaan dan op en neer door weilanden en bospartijen, de eerste paasbloemen aan onze voeten. Schitterend toch weer, deze strook parkoers. Stappen vervolgens terug de bewoonde wereld in. Langs het gebouw waar vroeger het Boerke werd gebrouwen en zo naar Ketelheide. Komen terug bij het Rondenbos uit waar een pijl duidelijk van richting is veranderd. Niet met ons hé mannen, parkoers is parkoers ! Een voorlopig laatste veldstrook loodst ons bij miezerig weer terug naar Savio. We nemen er een korte pauze, hebben nog zo’n 4 km te gaan.

Krijgen nu het gezelschap van ‘Fifty Ladies’ Nadia & Jacqueline. Vrolijk pratend stappen we voorbij een kloostermuur richting centrum van Groot-Bijgaarden. Na het kasteel wacht een bedrijvenzone. De nieuwe locatie voor rijwielen Eddy Merckx, zo blijkt. Mogen stilaan uitbollen … den Duvel wacht. De voorzitter komt nog even polsen naar onze bevindingen. We kunnen hem geruststellen, dit was een heerlijke wandeltocht, denkelijk één van de beteren die we hier liepen. En hij weet dat we redelijk vaste klanten zijn …

FOTOREEKS

https://picasaweb.google.com/102282674505838562948/090320...

 

 

20:51 Gepost in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaams-brabant, -z

De commentaren zijn gesloten.