05-09-12

01.09.2012 Oosterscheldestappers te Sint-Maartensdijk

We hadden er al veel goeds over horen vertellen, over de organisaties van de Oosterscheldestappers. Het werd dus de hoogste tijd zelf eens ter plaatste af te stappen. Over de A12 tot Bergen-op-Zoom en Halsteren geen probleem, maar de wegwijzers naar Sint-Maartensdijk kunnen we maar niet vinden. Komen in Dinteloord aan. Gelukkig hebben we een Nederlandse wegenkaart in de auto liggen. We blijken noordwaarts te rijden in plaats van westwaarts ! Keren dus de steven en blijken bij wegenwerken het juiste spoor bijster te zijn geraakt. Zijn toch nog ruim op tijd om door parkeerwachters een plaatsje toegewezen te krijgen bij een bedrijf. Parkeerwachters, voor ons altijd synoniem van een goede organisatie. Inschrijven en koffie drinken doen we in een nagelnieuw ontmoetingscentrum. Kijken er even de routebeschrijving op na, allemaal binnenrusten, uitzonderlijk voor Zeeuwse organisaties.

We wandelen het dorp uit, blauwe pijltjes volgend, beetje onduidelijke kleur maar wel allemaal vakkundig aangebracht. Duidelijk naar Belgische organisaties gekeken. We wandelen parallel met een dijk langs de polderrand. Bloemenvelden alom, meer dan waarschijnlijk zaadteelt. Stappen zo naar Scherpenisse voorbij een windmolen en vervolgens richting grote betonnen watertoren. Volgen een eindje een fietspad langs een provinciale hoofdweg tot wegenwachters ons veilig naar de overkant loodsen. Zijn het dorp uit, duiken de polder in. In de kassen groeien tomaten, ajuinen wachten terneergeslagen op de akkers om geoogst te worden. In de verte, haast op de horizon een koeltoren, het Belgische Doel vermoeden wij. Op het tarmacje Langeweg kruipen tientallen zwarte rupsen. Langeweg, dat is ie inderdaad, hij voert ons naar Poortvliet, dorp gebouwd rond een bakstenen kerk. We pauzeren er in bruin café ’t Centrum. Krijgen gratis een lekker zoete Zeeuwse bolus bij ons bakje. Hebben er zo’n 7 kilometer opzitten.

Ik meen het dorpscentrum trouwens te herkennen van de Zevendorpentocht die in Oud-Vossemeer vertrekt. Elk dorp waar we vandaag door wandelen maakt trouwens deel uit van Tholen. Voorbij weer een andere oude molen en over een rotonde verlaten we het dorp. Gaan weer polderen. Lange rechte wegen zoals de Sabbeweg voeren ons door het vlakke land. Ajuin en selder geuren heerlijk. Wat verder op de Oosterschelde hangen vast de bijhorende mosselen op plukkers te wachten. Onze route loopt dwars over een boerenerf. De heer des huizes zadelt er zijn boerenknol, klaar voor een ritje. Het dier blijft er stoïcijns kalm bij. Ons betonpad volgt nu even de provinciale baan alvorens weer weg te draaien de akkers in waar de polderpatat geoogst wordt. Tja, bij mosselen horen frietjes ! Een fris windje begeleid ons over landdijken tot we de tweede rustpost bereiken in een wat groezelige camping. Hebben er 13,5 km polderen opzitten.

Na de koffie trappeke op en … waaw, een fantastisch uitzicht over de Oosterschelde waar de zon zich spiegelt in het haast rimpelloze wateroppervlak. We vergapen ons aan de rustige omgeving terwijl we kilometerslang de dijk volgen in westelijke richting. Aan de overkant liggen Goes, Middelburg en verderop maar onzichtbaar Vlissingen en Domburg. De ‘frietketel’ van Doel, die blijft wel prominent aanwezig evenals de havenkranen van Antwerpen. Dichterbij slechts enkele wandelaars, al eens een fietser en rustende meeuwen. Gewoon genieten van absolute rust is dit, zelfs de bootjes op het water maken nauwelijks geluid. Lopen van het water weg bij de Gorishoekse hoeve. Zijn pannenkoekerij wordt onze laatste rustpost na ruim 20 km wandelplezier. Hebben er nog 10 te gaan.

Mogen vrijwel meteen terug naar de Oosterschelde en zijn dijken. Het is intussen laag water, mens en hond spelen in het nat dat geurt naar … mosselen. Wij verlaten de dijk en wandelen over een schelpenpad langs een pracht van een natuurgebied. Slikken landinwaarts doorspekt met massieve rietkragen, her en der een zandbank ook. Een houten brug loodst ons naar de overkant van het water en we duiken even een bos in. Maken een ommetje langs de rand van Sint-Maartensdijk en kruisen daarbij de wandelaars van de 20 km. Groendijk, langs appels en peren, loodst ons Landgoed De Pluimpot binnen. Voorbij een paar kasten van villa’s in het aangeplante groen volgt een bosstrookje en dan mogen we weer de dijk op. Zijn nauwelijks 200 meter verder dan waar wij er daarstraks afgingen ! Een drietal boten met ruime bemanning liggen roerloos op de Oosterschelde, vissers of duikers, we weten het niet. Stappen nog steeds westwaarts en ontwaren in de verte de immense brug Neeltje Jans. Zo ver gaat onze reis vandaag niet. Lokale zeevissers wachten geduldig op het opkomende tij. Wij moeten opnieuw en een laatste keer de polder in, nog eens lang bloemenvelden en fruitgaarden. De finale loodst ons dwars door het dorp en over zijn marktplaats. We melden af en kunnen bij een donkere Leffe van ’t vat nog even de Ronde van Spanje op televisie volgen, op de VRT nota bene !

Rijden met een voldaan gevoel terug naar huis. Dit was een leuke tocht, het betere Zeeuwse werkt. Een parkoersmeester die zijn vak kent en voor heel wat variatie zorgde. Een prima uitpijling en degelijke rustposten onderweg. Ja, hier komen wij vast en zeker nog wandelen, de Oosterscheldestappers dat is een wandelvereniging van hoog niveau ! 

FOTOREEKS

https://picasaweb.google.com/102282674505838562948/010912...

23:10 Gepost in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zeeland, -s

De commentaren zijn gesloten.