23-11-11

19.11.2011 4 op 1 rij Zedelgem

Onze verwachtingen zijn hoog gespannen vandaag. De Zedelgemse tocht schijnt opnieuw terug te grijpen naar het beproefde recept van New Holland enkele jaren geleden. Dat we vanaf Gent de mist overhand zien toenemen deert ons daarbij allerminst. Parkeren doen we in de wijkjes rondom de sporthal, zijn parking staat overvol met koning auto. Na de koffie zoeken we  traditiegetrouw de Vloetemveldzate een eerste keer op. Wijken toch snel af van ‘klassiek’ en moeten zelfs even een drukke steenweg volgen. Worden meteen beloond met het bospark van kasteel (klooster) Ter Loo. Laten onze voeten door de bladerenpracht slepen terwijl we de slingerpaadjes volgen. Pikken terug aan bij de kortere afstanden op de ‘zate’ van daarstraks. Hij voert ons het mistige boerenland in langs een ‘geboortendreef’ vereert met jonge beuk en stille tarmacjes langs boerenerven. Pauzeren doen we een eerste keer in de schaduw van ’t Oosthof in Snellegem.

De langere afstanden lopen voorbij de oude boerderij en stappen verder het dorp en zijn lintbebouwing uit richting E40. Kuieren nog even over een zandpad voor we de brug over de drukke snelweg nemen. Aan de overkant wachten prachtige beukendreven. Eerst door weilanden om ons langzaam van de snelweg te verwijderen, vervolgens de bossen van Beisbroek in. We volgen een stukje van het Planetenpad, afgezoomd met rododendrons. Komen bij de Sterrenwacht uit en onze tweede pauzeplaats, de St-Anna ter Woestijnhoeve, of beter de schuur er van. Een erg aangename, wat donkere ruimte, helemaal passend bij het leuke parkoers  en het mistige, herfstige weer buiten. We hebben het naar onze zin.

Beuk en rododendron loodsen ons na de koffie richting Chartreuzinnenbos. Een open plek met rustende heide zorgt even voor wat afwisseling. In het domein Tudor neemt spar stilaan de bovenhand. Ik herken weer stukken van GR5A, deert niet, dit is een heerlijke wandelomgeving, zelfs in het kille najaar. Lopen als retour deze keer haast het volledige Planetenpad af tot de rustpost. Tijd om de innerlijke mens te versterken met een soepje of een lekker stuk rijsttaart. We hebben nog een strook beukenbos te goed en vervolgens aan zijn rand de Beisbroekdreef richting Varsenare en zijn villawijken in het groen. Moeten bij dezelfde brug de E40 terug over en wandelen door een straat in aanleg opnieuw het boerenland tegemoet. Hebben ruim de tijd vandaag, maken gebruik van elke rustpost dus ook nog eens deze van Snellegem.

Een paar groepjes joggers rennen ons voorbij en wijzen met hun fluovestjes de te volgen weg aan. Door wijk Westhoeke verlaten we het dorp. De Woudweg brengt ons opnieuw in Zedelgem. We dokkeren vrolijk over het kasseitje langs de Vloethemveldhoek, recht de bossen tegemoet. Heerlijk genieten wordt het nu, flanerend over de prachtige rechte dreven van Vloetembos. Snuisterend naar zwammen en paddenstoelen ook, we genieten van een tocht die groeit met de kilometers. Waar we het bos uitlopen wacht het Klytepad, ook en deel van de ‘zate’ van deze morgen. Klokjes in de kerktoren klepperen helder het Vredeslied, het zonnetje vindt dat het tijd is ook even te komen piepen. Onze dag kan niet meer stuk. Zo’n drie kilometer van de finish een laatste halte in het centrum van Zedelgem. We maken onze wandeldag vol langs een molenromp en wijk Westhille. Een preiveld ligt er half en machinaal geoogst bij. In de zaal één bekende figuur : Zottemie … hoeven wij de eerste tien minuten geen woord meer te zeggen ! Kobe aanziet het minzaam en weet haar toch met zachte hand mee naar huis te nemen, er wacht hen nog een avondfeest.

Voor het vertrekken ga ik Wim Verhelst en de parkoersmeester van de dag nog even feliciteren. Dit was een pracht van een wandeltocht en daar kon het donkere, mistige weer niks aan af doen. Niet te veel meer aan sleutelen mannekes, wij zouden hem graag nog een aantal keren lopen, deze parel ! 

FOTOREEKS

https://picasaweb.google.com/102282674505838562948/191120...

23:17 Gepost in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: west-vlaanderen, -z

De commentaren zijn gesloten.