09-11-11

05.11.2011 Wallonia Namur te Wépion

Ik ga er vandaag nogal onorthodox tegenaan, zeker naar Waalse normen. Een vriendelijk wandelaar had mij parkoerstekening en beschrijving per e-mail toegezonden. Blijkt dat de 40 km na ongeveer 25 op de Pont de Jambes passeert, één kilometer van het gelijknamige station. Met een Kruidvatticket op zak stap ik in Brussel-Noord op een spiksplinternieuw treinstel. Ben vrijwel alleen, kan nog rustig een uurtje pitten. De zon weerspiegelt zich al in het rimpelloze Maaswater als ik bij 11°C rond 08:30 mijn eerste wandelpijl oppik bij de brug. Het lijkt wel of ik GR wandel vandaag, loop hier moederziel alleen. Mag bij de samenvloeiing van Samber en Maas de grijze trappen van de Naamse Citadel beklimmen. Ben zodoende meteen opgewarmd. Verslik mij in een bochtje naar rechts en klim dus wat meer dan nodig. Moet een tunneltje door om bij de Esplanade te geraken. Ai, ketting rond de poort, hier sta ik dan. Komt een autootje aangereden van de gemeentelijke diensten …man met sleutel, lijkt wel Sinte-Pieter ! Ik bedank hem voor de service en zet mijn klim verder tot bij de Château de Namur. De rustpost die er voorzien is in de hotelschool is nog niet open en ik loop gewoon door richting villas en steenweg.

Kom een ‘aller/retour’ tegen en duik met de eerste melding een prachtig bos binnen. Er volgt een lange afdaling door ritselend geel en bruin blad. Ik vorder langzaam, behoedzaam want geen idee op wat voor ondergrond ik eigenlijk loop. Bereik de vallei van de Samber en …mag vrijwel meteen weer klimmen door hetzelfde Fôret Domaniale de la Vecquée. Pff mannekes dit is stevige kost ! Het kantoorzweet gutst van mijn verdoemenis terwijl ik geniet van de natuurlijke pracht. Ben eindelijk boven en mag wat vlakke bospaden lopen in het gezelschap van wandelaars die kozen voor 20 of 30 km. Bij een splitsing moet ik deze keer eerst kiezen voor ‘retour’. Aller zal voor deze namiddag zijn. Moet er het koppeke bijhouden ! Loop langs wat villaatjes in het groen tot bij mijn raakpunt van daarstraks. Bij een orthodoxe kapel volgt een steile, erg technische afdaling. Onder het bladerdek rollen de keien zo onder je voeten uit. Het terrein is nog wat gladjes ook. Met die ‘halve’ rechtervoet van mij is dit echt wel geen sinecure. Ben dan ook blij beton onder de schoenen te krijgen. Kan gaan pauzeren in La Plante, moet zowat 9 km in de benen hebben.

Begroet een koppetje Kwartels die aan de lus gaan beginnen. Pauzeer even op een bankje en vervolg mijn weg, nu in het gezelschap van andere wandelaars. De parkoersmeester bouwt een pauze in. Ik mag ruim 3 km flaneren over de Promenade de la Meuse, stroomopwaarts richting Wépion. Het blijkt nog steeds 11 °C te zijn, een aangenaam wandelweertje want windstil en helder. Ganzen drijven haast roerloos op het nat. Ze houden voor één keer hun snater. Bossen aan de overkant zorgen voor een prachtig kleurenpalet dat afsteekt tegen het grijs van de rotsen. Dit alles is schitterend ! Moet nog van Wépion (beneden) naar Wépion (boven). Dat doe ik langs het kasseitje van de Trieu Colin. Een peulschil vergeleken bij hetgeen ik al in de benen heb vandaag. Op weg naar de startzaal kom ik Brigitte & Arobase tegen, Jan van de Police de Bruxelles ook. Zij vinden mijn ideetje vanuit Jambes te vertrekken best wel leuk. Is anders voor de helpers aan de inschrijftafel, zij weten zich met die rare snuiter die om 12:00 inschrijft voor de 40 km geen raad. Laat hen dan maar 20 km op mijn kaart schrijven, iedereen tevreden.

Verlaat meteen de overvolle zaal met zijn geuren van frieten en vol-au-vent, zal voor de rest van de dag alleen wandelen. Mag stilaan weer klimmen richting La Marlagne, over stille tarmacjes, langs villas en door bosstrookjes. Blijkbaar heeft hier morgen ook een Adeps wandeling plaats. Toch wel jammer, twee tochten die mekaar beconcurreren op dezelfde dag ! Passeer een kerkje en sta plots voor een pracht van een vergezicht. Mag verder lopen op de kim van de heuvel in de volle zon langs de Chemin de Reumont. De magistrale uitzichten daar doe ik het voor ! Bereik zo de volgende rustpost, die nog open is deze keer en pauzeer bij een wandelaarsdrankje. Heb hier een lus van 8,8 km voor de boeg in een weidse boog rond Malonne. Ga meteen in de fout. Loop een slingerend tarmacje af, een andere wandelaar achterna. In het dal geen pijlen meer, terug de heuvel op dan maar weer. En inderdaad, moest na de rust meteen naar rechts de akkers in. Ruelle Messieurs laat mij duiken naar Malonne met uitzicht op het kerkhof aangebouwd op de tegenoverliggende heuvel. Niet zo lang daarna sta ik er ook, klimmend langs de Tienne Calabasse. En het vals plat blijft maar duren, ik wordt er zowaar nijdig van ! De naamborden op de top liegen er dan ook niet om. La Voie Qui Monte wordt er Mauvais Tri, ik lach groen. Nochtans zijn de vergezichten die ik cadeau krijg magistraal. Zakken nu maar weer, langs een steenweg terug de rand van het dorp opzoekend. Vlakke weg, dat is hier onbestaande. Ik zal nog een paar keer op en neer mogen tot de Rue du Chepson, ik weet de rust nabij. Uiteraard is hier nu geen helper meer te bespeuren, het is dan ook al 15:30. Gelukkig is er wel een bankje en kan ik er even pauzeren.

Trek voor de tweede keer verder langs de rand van de akkers en kies bij de splitsing voor de retour richting bos. Lekker wandelen is dit, zachtjes klimmend door de Bois de la Vecquée tot zijn hoogste punt (210 meter). Brede vlakke (fiets)paden loodsen mij vervolgens naar de samenkomst met de 40 km van deze morgen. Moet nu dus ‘aller’ volgen. Loop het bos uit en volg een dalende steenweg. Besef bij valavond na een tijdje dat ik geen pijlen meer zie. Neen, ik kruip niet meer terug naar boven. Beneden in het dal stroomt vast de Maas en daar moet ik zijn. Stel vast tussen La Plante en Wépion het water te bereiken. Loop zodoende dus 2 à 3 km extra. Ga de trein van 17:44 vast missen, leg mij er bij neer en flaneer bij een heerlijke temperatuur langs de statige stroom tot de Pont de Jambes. Neem zelfs rustig de tijd om wat drank in te slaan bij de lokale supermarkt. Bij het station gekomen gaat de overweg net dicht …ben zowaar ‘just in time’ ! Om 19:48 sta ik in Berchem waar taxi Linda op mij wacht. Moe maar voldaan schuif ik in de auto. Dit heb ik weer eens mooi voor mekaar !  

FOTOREEKS

 

https://picasaweb.google.com/102282674505838562948/051120...

 

21:42 Gepost in wandelen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: namen, -w

Commentaren

Beste Patrick,
Ik heb met een stijgende belangstelling uw avontuur gelezen van uw tocht te Wepion . Ik kan mij hierin goed erkennen.
Mooi en doe zo voort !
Gerard

Gepost door: Gerard Druwé | 15-11-11

Hallo Patrick,

Weer een mooi verslag!!!
Wij waren er ook. Een prachtige wandeling. Sommige stukken waren lastig.

Vele groeten
Freddy en Sabine

Gepost door: freddy en sabine | 15-11-11

De commentaren zijn gesloten.