27-06-11

25.06.2011 wsv Vakantiegenoegens Zulte

Het druppelt als de vriendelijke buschauffeur drie wandelaars afzet net voor de wegomleiding bij het binnenrijden van Zulte. De lucht ziet grauw, het druppelt, voorspelt niet veel goeds. Samen met Gerry Padstapper ga ik aan de koffie in de moderne Gaston Martens zaal. Ik bekijk de parkoerstekening en zie weinig Leie en nogal wat straten. Heb zo’n voorgevoel.

De regenjas moet aan bij vertrek. Een paar straten loodsen ons richting Jachthaven Zulte. Lopen over het tarmacje van de rechteroever met de rivier mee. De eerste brug loodst ons naar de overkant en nu gaat het stroomopwaarts richting kasteel Te Lake, dat verscholen ligt in het groen. Er volgt nu een prachtig stuk langs een afgesneden Leie-arm, de loze vissertjes turen er naar hun dobbers. Na een klein uurtje stappen bereiken we de eerste rustpost in Oeselgem. Begroet er en koppetje uit Kortemark. Het is er stil, weinig wandelaars vandaag. Er is dan ook de concurrentie van ondermeer Avelgem. De regenjas kan opgeborgen, die zal ik vandaag niet meer nodig hebben. We lopen meteen het dorp weer uit en passeren het Maïskot, een wat verweerd betonnen gebouw inclusief kogelinslagen uit de tweede wereldoorlog ! Moeten opnieuw de Leie over en gaan dan straatjes lopen. Nog even een grasstrookje langs dezelfde Leie bij café ’t Veer en dan wandelen we de weidse boeren buiten in. Asfaltbaantjes loodsen ons tussen weilanden afgezoomd canadabomen door. Zo komen we in Olsene aan, wandelen voorbij een oude hoeve en naar de tweede rustpost met ruim 11 km op de teller.

Door het drukkende weer heeft Gerry last van de luchtwegen en hij besluit wijselijk terug richting start te lopen. Zodoende moet ik alleen verder. Eerst door het dorp en vervolgens opnieuw de weidse akkerlanden in. De betonbaantjes voeren langs bieten, maïs en runderen. Uiteindelijk ook nog eens een plas. Machelenput noemt deze afgesneden Leie-arm in de vorm van een halve maan. Ik mag één oever helemaal aflopen met de fraaie kerk van Machelen als achtergrond. Pauzeren doe ik in café ’t Tonneke, nog steeds in de achtervolging van het Kortemarks’ koppeltje. Loop na de rust rechttoe rechtaan het dorp uit de velden tegemoet. Rode kool en roze bloemende patat vormen even het decor. Loop eigenlijk een rechthoekje en dus terug richting dorp. Moet de Leie nog een keertje over en dan niks dan tarmacjes door veld en weide, af en toe wat bebouwing. Het wordt een saaie bedoening, deze tocht. Vanaf een spoorlijn krijg ik uitzicht op Grammene links en Deinze in de verte rechts. Ik moet naar het eerste dorp waar ik even pauzeer bij een bushalte, heb honger en ben de tocht eigenlijk een beetje beu aan het worden. Krijg na het dorp toch eindelijk wat onverhard onder de sloffen geschoven, opnieuw door de velden lopend. Moet terug de Leie over en langs de andere oever van de Machelenput tot café ’t Tonneke. De man met stempeldienst is er al vandoor. De jonge waardin zorgt voor drank en desgevraagd een stempel op de wandelkaart.

Passeer nu voorbij een oude ast en moet dan een klein wegeltje in. Mijn voorlopers hebben dit gemist en zijn te ver weg om terug te roepen. Ik bemerk later dat ze toch tot het rechte pad zijn teruggekeerd. Moet door een woonwijk van recente signatuur en dan zowaar een kasseiweg op, die mij door de velden loodst richting prachtige rode beuk. Mag een grasdreef op, wandelend onder de rode mastodonten, een leuk stukje parkoers dit. Kerkwegels loodsen mij vervlgens door Olsene tot de laatste pauze, heb nog een halfuurtje te gaan. Er valt eigenlijk niks meer te beleven, gewoon straatje in straatje uit tot bij de zaal. Ik loop er niet meer binnen, koop een drankje in de lokale supermarkt en stap naar de bushalte. Heb er ruim de tijd voor een natje en een droogje alvorens de terugreis aan te vatten. In de stations van Deinze en Gent-St-Pieters het vertrouwde beeld. Treinen hebben tot ruim een halfuur vertraging. Gelukkig voor mij speelt de miserie zich af tussen Brussel en Gent en kan ik ongeveer op tijd richting Antwerpen sporen. Het werd al met al een teleurstellende dag, met grauw weer en een parkoers dat echt mijn ding niet was. Niet getreurd echter, morgen beter.

FOTOREEKS

https://picasaweb.google.com/nederbelgenopstap/25062011Zu...

18:52 Gepost in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oost-vlaanderen, -z

De commentaren zijn gesloten.