07-11-10

06.11.2010 GR12 Ukkel-Kalevoet - Braine-le-Château

Ik word gewekt door een stevige plensbui. Enkel gekken gaan wandelen bij een weersvoorspelling van 95% regenkans. Geen Linda Minne te bespeuren op een parkoers vandaag, uw dienaar is natuurlijk wel present. De ganse treinreis tussen Antwerpen en het kleine stationnetje van Ukkel-Kalevoet wordt beheerst door het gestaag neervallende hemelvocht. Maar zie, als ik er uit de trein stap niks nat meer en een uitklarende hemel boven ‘le tout Bruxelles’. Trek mij weifelend op gang, vertrek haast in de verkeerde richting. De Compostella schelpen helpen mij op het juiste pad. Loop het groen van Keyenbempt in. Wordt er verwelkomt door een ‘après pluie’ bui die van de bomen druppelt. Een eerste kasseitje lijkt wel ingesmeerd met zeep, ik glijd er ‘van de zes naar de zeven’. Voorbij de vervallen gebouwen van watermolen Nekkersgat stap ik de bebouwing van slaapgemeente Drogenbos in. Het is er opletten geblazen om op het parkoers te blijven. De vele recente markeringen loodsen mij foutloos door menig achterafje en stil straatje tot bij de prachtige Sint-Niklaaskerk. De brede steenweg is tevens de eindhalte van Brusselse trams, ik wandel terug Vlaanderen binnen. Wordt trouwens een Drie Landen wandeling vandaag, hier gewesten genoemd, Brussel, Vlaanderen en Wallonië. Krijg een eerste hellingetje te verwerken langs een kasteelmuur. Loop zeker een kilometer gewoon rechtdoor tussen woningen van onzichtbare burgers. De straat wijzigt van naam zoals van gemeente. Ben nu in Dachelenberg en Beersel. Een pijl ‘wandelpad’ verlost mij van asfalt en ‘dalstenen’, puur natuur wenkt. Een smal paadje loodst mij weilanden in met hoogstam fruitbomen. Het terrein is glooiend in alle richtingen en ligt er vettig en nat bij van de voorbije regenbuien. Een stevige helling voert mij naar een brug over de spoorbaan. GR 512 (Diest – Geraardsbergen) komt hier de GR 12 vervoegen. De markeringen zijn nog steeds voorbeeldig. Ik vervolg mijn weg langs de spoorbaan. Krijg een eerste ruimer uitzicht over het land van Geuze en Lambic met de toren van Sint-Pieters-Leeuw prominent aanwezig. Stap richting kasteel van Beersel. Bij het gelijknamige stationnetje doet de NMBS heel erg haar best om modern te lijken. Alleen …de vele digitale uurwerken staan er nog op winteruur. Is ook de eerste keer dat ‘de mannen van den ijzeren weg’ te vroeg zijn, bedenk ik lachend.

Ik loop Beersel zo weer uit over kasseitjes en onverharde achterafjes. De GR512 verlaat mij meteen weer. Krijg het warm en loop te puffen. De temperatuur valt inderdaad mee voor de tijd van het jaar. Het is echter vooral het parkoers dat mij warm houdt. Geen meter vlak krijg ik onder de wandelsloffen. Steeds maar op en neer tussen woonkernen en weilanden, plukjes bos ook waar de maretak welig tiert. Een rosse eekhoorn spurt over de oprit van een huis. Wist niet dat die rakkers zich ook hier binnen woonkernen ophielden. Een stevige klim tussen desolate akkers en wat loeiende koeien voert mij naar het hoogste punt van de omgeving. Vanaf Grote Hert krijg ik een magistraal panorama cadeau, uitzicht over het lager liggende vlakkere land. Ik wandel even langs en daarna door het Begijnbos. Paden zijn er niet meer te vinden, enkel een schitterend goudgeel tapijt van duizenden beukenblaadjes. Het is gewoonweg fantastisch. Moet wel oplettend zijn bij het neerzetten van de voetjes. De ondergrond is telkens verrassend en verbergt boomwortels en modderige plekken .De afdaling heeft dan ook meer weg van een glijbaantje. Ik slaag erin een tweevoeter te blijven. Tussen villaatjes en straatjes afgezoomd met meidoornhagen zak ik langs Solheide naar het volgende dorp, Dworp. Doe het centrum niet aan maar volg de snelvliedende Meerbeek stroomopwaarts te midden het groen van de Sint-Laureinsborre. Sta al hoog boven de beek als ik de parkoerssplitsing van het Steenputbos bereik. Loop deze keer enkel de hoofdroute. Deze voert mij even terug de bewoning in bij Destelheide. Een korte, krachtige klim en dan terug zakken naar het niveau van de beekjes. Dworp ligt definitief achter mij en langs Hof ter Helderingen loop ik terug de weilanden en akkers in. De top van elke heuvel is bebost en kleurrijk herfstig. Lijken aldus vrolijke beatle-kopjes. Ik blijf langs beekjes lopen, over nattige eenmanspaadjes tot de vijvers van Zevenbronnen. Liep hier al meerdere keren prachtige lussen tijdens de wandeltochten vanuit Huizingen. Naar rechts gaat de reis deze keer. Stevig golvende paadjes op, de voetjes tot aan de enkels in het beukenblad. Ik wandel op mijn eentje rondom het lokale golfterrein, als een haasje verscholen in het herfstige bos.

 Een pittige klim loodst mij het bos uit naar wijkje Culot, grondgebied Braine-l’Alleud.Voorbij de bebouwing krijg ik van op dit hoge punt een prachtig uitzicht over Eigenbrakel en La Butte (de Leeuw van Waterloo). Net zoals bij de tocht vanuit Huizingen loop ik weg van het provinciestadje, de natuur in. De markering wordt dun, ik steun op mijn terreinkennis. Duik een smalle vallei in, weiland met een paadje aan zijn rand. Geaccidenteerd terrein trouwens, voorzichtigheid is geboden. Bij het volgende groepje huizen is de markering terug beter verzorgd. Moet ook wel want er zijn een paar onooglijke doorsteekjes tussen de huizen. Ik ben intussen al een kleine 20 kilometer onderweg zonder pauze. Het valt mij op dat ik niet één bankje tegen kom. Geen kapelletjes, geen muurtjes bij woningen, niks waar de vermoeide reiziger even kan pauzeren en op krachten komen. Ik zet koppig door, zal wel iets vinden onderweg. Wandel trouwens op zijn Belgisch vandaag. Heb enkel oog voor de markeringen en hou de routebeschrijving op zak, wat wonderwel goed lukt. Bij de witte hoeve ‘Ferme de Hamme’ wijk ik van dit patroon af. Mijn engelbewaarder kwijt zich voortreffelijk van zijn taak ! Ben inderdaad een onooglijk paadje in de velden voorbij gestapt, gelukkig slechts enkele meters. De ‘opgepast’ in de routebeschrijving staat er niet voor niets. Het paadje is een uitgesleten graskant, nauwelijks 20 centimeter breed. Het zet mij af bij een mooie holle weg en vervolgens bij wat woningen in La Bruyère. Er volgt een stevige afdaling en dan natte achterafjes tussen de woningen door. Op het natste punt heeft iemand kleine paletten in het water gelegd. Ik loop er behoedzaam over, ze zijn gelukkig goed vastgezogen in de smurrie, liggen stevig ingebed.

Het verdere parkoers is uitgetekend hoog boven de vallei van riviertje de Hain. Op deze heuvel betekent zulks veel bebouwing en dus een afwisseling van straatjes en steegjes. Aan de overkant is het gebied landelijk met bolle akkers, weilanden en bossen. De vele doorkijkjes laten mij genieten van al dat moois dat ik al doorkruiste met de wandelingen vanuit Tubize en Ittre. Maar ik blijf dus aan de noordkant lopen over bijwijlen stevig golvend terrein, over asfalt maar ook kassei. Nog steeds geen enkele rustplaats te bespeuren. Zal ik de tocht in één ruk volmaken ? Het voorlopig laatste wijkje noemt Colipain, geen hond kom je er tegen. Stap nu het Hallerbos binnen, eens te meer over een goudgeel tapijt. Daarna voert een lange kaarsrechte asfaltweg (Veertigbunderdreef) mij tussen de mastodonten van beuken naar een brug over de autobaan E19. Ook in het bos geen bankje te bespeuren. En nu hoeft het voor mij niet meer, ik loop de tocht in één keer uit ! Ik loop voorbij de afgedekte vuilnisbelt van Cour au Bois en wandel nog een kilometertje of zo door op de kim. Vanaf Sentier Ste-Anne begint de afdaling naar de vallei van de Hain. Markeringen blijken in de kerkwegeltjes bijwijlen gesaboteerd, overschildert met donkerblauwe verf. Eens te meer helpt mijn terreinkennis mij er doorheen. Het parkoers loodst mij achterom de dorpskern, langs het riviertje door de weilanden. Stap nog voorbij de Chateau de Robiano  en steek bij de watermolen het watertje over. Langs de kasteelmuur bereik ik de Grand’place het eindpunt van deze tocht en …mijn eerste bankje !

De temperatuur is aangenaam genoeg om er een tiental minuutjes uit te blazen. Kan hier de bus nemen naar de stations van Braine-l’Alleud of Tubize maar verkies het laatste stukje ook te voet te doen. Tubize is het dichtste bij (een kleine 6 km) en daar ga ik naartoe. Loop gewoon de steenweg af door de vallei van de Hain. Kom zodoende voorbij de Forges de Clabecq gelegen langs het kanaal Brussel-Charleroi. Las nog een korte pauze in bij Clabecq. Heb bij het rechtkomen plots een stekende pijn in de rechtervoet. Het ebt weg en ik wandel op mijn gemakje naar het station. Helaas komt de miserie terug, zowel bij het uit de trein stappen in Brussel-Centraal als in Antwerpen-Centraal. Loop van de bus letterlijk op één been naar huis. Er is duidelijk iets mis. Slik een ontstekingsremmer en wrijf de pijnlijke plek in met zalf, afwachten maar. Helaas, op zondagmorgen krijg ik geen poot aan de grond, of liever …maar één poot aan de grond ! Besluit een rustdag in te lassen, het gezond verstand laten zegevieren al kost het mij veel moeite.

Zodoende zit ik hier dus op zondagmiddag voor mijn peeceetje een wandelverslag te schrijven. Is mij in geen jaren meer overkomen en erg ‘happy’ voel ik er mij niet bij. Mis de buitenlucht en de kilometers. Kijk intussen wel terug op een geslaagd GR12 avontuur dat mij van Bergen-op-Zoom naar Braine-le-Château voerde. Heb prachtige trajecten gelopen waaronder de Brabantse Wal, het Klein Schietveld, de Kesselse Heide en de strook rond Beersel. De stedelijke doorsteekjes met het Antwerpse Rivierenhof, Lier, Mechelen en vooral Brussel waren allen heel geslaagd. Ben tenslotte aangenaam verrast geweest door de weidse omgeving rond Mechelen, van de bosstrookjes bij Bonheiden tot de Zenne bij Hombeek. U begrijpt, GR heeft er een fan bij gewonnen ! Volgende uitdaging in die zin wordt de korte (100 km) Reynaertroute van Hulst tot Rupelmonde, zodra het pootje gecureerd is.    

FOTOREEKS      

http://picasaweb.google.com/nederbelgenopstap/20101106Ukk...

19:28 Gepost in wandelen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: gr12

Commentaren

Oef ! Zal wel overbelasting zijn geweest , zwaar parkoers en de tocht in een ruk moeten uitlopen bij gebrek aan zitbanken. Alsof den duvel ermee speelt.
Wens jou een spoedig herstel toe. Want unnen stilzitter zade ielemoal nie.
Enfin , nog een weekje om te recupereren .

Gepost door: Peter Heesakkers | 08-11-10

De commentaren zijn gesloten.