29-10-10

26.10.2010 GR12 OLV Waver - Humbeek

Twee regionale treinritjes en een busrit met telkens 15 minuutjes overstaptijd. Rustig reisje zou je denken. Dit is echter zonder de NMBS gerekend. Trein naar Mechelen en Leuven heeft 15 minuten vertraging, trein naar Sint-Niklaas 20 minuten, schalt de omroeper van dienst door de luidsprekers van station Puurs. De 15 zullen er 25 worden want op het enkelspoor naar Willebroek krijgt de ‘Sinterklaas’ voorrang, weg bus. Gelukkig rijdt De Lijn vanuit Mechelen klokvast om de 30 minuten. De tijdschade blijft dus beperkt.

De eenzame wandelaar trekt zich verkleumt op gang. Op een kletskop staat geen haar en dus moet de wollen muts voor het eerst bescherming bieden tegen de vrieskou. De handen gaan diep in de zakken terwijl ik door de (lange) Leemstraat stap, het centrum van OLV Waver verlatend. De zon doet haar best om mij wat op te warmen en op te beuren, wat later in de dag ook zal lukken. De steenweg wordt ingeruild voor achterafjes langs weilanden, chrysanten onder zeil en glasteelt. Groentenstad Mechelen is inderdaad niet veraf. Bij hondenasiel Leibeekhoeve even twijfel bij de overigens perfect verzorgde markeringen. Ik sla mij toch vlot door de links/rechtse. Na ruim vier kilometer het Peultenbos, nat gebied en dus veel populieren met verliezend blad langs de grachten. Na het groen een verweerde hoeve en dan de eerste villaatjes van Putte en Bonheiden. Voortdurend geronk in de lucht. Een helikopter vliegt af en aan, ik krijg hem niet te zien tussen de vele bomen op het parkoers. Leuke tocht tot dusver, een afwisseling van weilanden en bosjes, veelal onverhard met enkele korte strookjes tarmac.

Na ruim acht kilometer kom ik bij een pompstation op de weg Mechelen-Bonheiden. Tijd voor een pauze en de versterking van de innerlijke mens. Loop vervolgens door een villawijkje en krijg in de verte een eerste uitzicht op de kerk van de Mechelse Hanswijk. Mag meteen ook het Mechels broek in, de Romboutstoren aan mijn rechterhand houdend. Loop aanvankelijk door een groene vlakte en vervolgens over vettige paadjes door een bosstrookje. Grachtjes vangen het overtollige hemelvocht op. Even een tarmacje tot een wandelpaal en vervolgens terug het domein in. Zalig wandelen is het hier aan de rand van weiland begraasd door Galloway runderen en enkele paarden. Klim tenslotte de Dijledijk op en pauzeer er een tweede keer op een bankje. Geniet bij de boterham van het weidse, groene vergezicht, een plas als begrenzer. Blijf niet te lang zitten, daarvoor is het mij toch te fris. Drentel verder met de rivier mee, langs de Nekkerplas en tot het Spui. De ‘Afleidingsdijle’ voert mij onder een paar bruggen door tot de Zandpoortvest, Mechelen City. Tussen schoolgaande jeugd door laverend steek ik de drukke baan over en stap een park binnen bij de Volmolen. Pitzemburg blijkt dit hier te noemen, een naam die ik ken uit een ver basketbal verleden, als tweede Mechelse club. Kom op de Bruul uit en wandel tot de Onze-Lieve-Vrouw over de Dijle. Zoek de Dijle-kaaien op bij Zoutwerf en bewonder er enkele fraaie oude gevels. Moet nu over de Korenmarkt (in heraanleg) en zo naar de imposante Brusselpoort. Het Mechelse centrum ligt meteen achter mij. Wandel verder over de Leuvense Vaart en vervolgens door wat stille straatjes tot het Vrijbroekpark. Maak een hele omzwerving door de prachtige lanen van dit park. Een aantal bomen werden recent gekapt, jammer maar zal wel zijn redenen hebben.

De Stuivenbergbaan voert mij definitief de stad uit richting E19. Loop onder deze verkeersader door en draai wat verder bij een kapelletje het groen in. Geen bewegwijzering mogelijk over 1000 meter, zegt de tekst. Hoeft ook eigenlijk niet, er loopt maar één pad, aanvankelijk tussen populieren later dwars door dorre maïsvelden. Een eindje benedendijks, vlak voor Hombeek bereik ik de Zenne. Tijd voor een lekker sappige Belgische peer. Het parkoers zoekt nu de oever van de rivier op. Al heeft de (stinkende) Zenne dan een kwalijke ruikende reputatie, hier valt er niks van te merken. Langs de ruime Eglegemvijver is het al groen wat je ziet, prachtige bomen en frisgroen gras. Ondanks de E19 nooit veraf is een schitterend stuk parkoers. Krijg nog een heerlijk verlengstuk als ik rivier en vijver verlaat en door de beemden koers zet naar het kasteel van Relegem. Ben al ruim 23 km ver en heb er geen meter spijt van. Dit is echt een heerlijk wandeling ! Ik kom nu op grondgebied Zemst. Loop door kale akkers en stroken dor maïs verder richting Wormelaar. Hier staat een wandelpaal waar ik vorige maand met de GR128 ook langskwam. Ga nu de omgekeerde weg over nogal wat asfalt. De pijlers van Humbeek Brug tekenen zich af tegen de einder. Loop netjes het ommetje waar ik mij vorige maand in verslikte. Passeer ook de pijpleiding in aanleg. De buizen liggen nu al ondergronds. De toen moeilijke, want dicht begroeide paadjes liggen er al wat makkelijker bij. Het hoge gras laat de oren hangen. Een paar straatjes nog en ik sta op de brug, speurend naar een bushalte. Mis een eerste bus en wacht gedwee op de volgende. Zoals aangegeven door mijn medepassagier loopt de vertraging op tot 25 minuten, mijn tweede vandaag. De knappe jongedame aan het stuur blijkt ook nog eens een schitterende chauffeur te zijn. Met de glimlach en met zwier loodst zij haar voertuig door het drukke Brusselse verkeer. Twee nipte aansluitingen verder sta ik opnieuw in Hemiksem. Kijk terug op een onverwacht prachtige tocht, een aanrader deze etappe.   

FOTOREEKS

http://picasaweb.google.com/nederbelgenopstap/20101026Onz...

22:45 Gepost in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gr12

De commentaren zijn gesloten.