16-10-10

09.10.2010 GR verbinding Hemiksem - Broechem

Wij vragen ons al een tijdje af welke GR route er door onze straat loopt. Wat uitgebreider Googlen leert mij dat het een verbinding betreft tussen de Ronde van Vlaanderen in Bazel a/d Schelde (GR 5A) en GR 12 in het Deurnese Rivierenhof. Laat ik in dat laatste park toch net gestopt zijn vorige zondag ! Ik ‘leen’ dus een werkuurtje van de baas om mij de routebeschrijvingen van de GRA5 aan te schaffen. Ga een extraatje lopen van ruim 20km dwars door de Koekestad.

Vertrek dus om 09:00 in de ‘misty morning’ van thuis langs ‘de Putteman’ zoals Linda het steegje rechtover cafe ‘’t Nief Perdje’ noemt. Slaag er warempel in mij te verslikken in een links rechtse combinatie in mijn eigen gemeente. Te veel omgevingskennis is niet altijd een goede raadgever, zo blijkt. Ik wandel richting Groenenhoek en de villas van Aartselaar. Stap voorbij de verborgen liggende ‘Witte Hoeve’ en dan door de prachtige lindendreef voorbij Kasteel Klaverblad (verscholen achter metershoge rododendrons). Wandel voorbij het zigeunerkamp naar het Macadammeke en de St-Bernardse steenweg. Ben intussen even op Antwerps grondgebied geweest en vervolg mijn weg lange tijd dwars door Hoboken (Haubauken Peter !!). Mag een ruime lus lopen door de dreven van Fort 8 met zijn grillig gevormde platanen. Het lijken net draken met tientallen armen. Bij Villa Marina verlaat ik het park en ruil het in voor een ander, dat van Hoboken met het rood geschilderde kasteel Zorgvliet. Moet vervolgens een tijdje door stille straten lopen, van de meer gegoede burger naar de arbeider. Van eengezinswoningen naar flatgebouwen, sommige op betonnen palen gebouwd. Hoboken staat algemeen bekend voor zijn vervuilende industrie en zijn gekleurde medemensen. Noch het ene noch het andere krijg ik te zien. In het Kielpark zijn wel een stel ‘uitgelaten zwarte apen (RvhG)’ vrolijk en met de nodige luidkeelse commentaren hun partijtje voetbal aan het spelen. Ik moet nu de snelwegen en de Antwerpse ring over ‘oep ’t Zuid’ bij het Justitiepaleis met de haaienvinnen, hoog op een brug en zet dan koers naar Jeugdherberg Opsinjoorke. Het is intussen zonnig en aangenaam weer geworden. Ik neem er vijf in een parkje met prachtige kastanjebomen, tijd voor een boterham.

Wandel vervolgens verder richting Jan Vanrijswijcklaan (loan oep z’n Antwaarps) en verslik mij even in tekst en markeringen. Weet toch het Nachtegalenpark te bereiken bij restaurant Dikke Mee. Flaneer er door heerlijke dreven. Blijf langs de ring en zijn razende verkeer lopen maar wel voortdurend in het groen tot voorbij Stadspark Brilschans. Een voetgangersbrug loodst mij over snelweg en spoorbaan naar een volgende groene strook tot het station van Berchem. Heb er ongeveer 17 km opzitten waarvan zeker 70% in het groen, onwaarschijnlijk. Wandel nu naar wijk Zurenborg met zijn statige herenhuizen ongeveer een eeuw oud. Blijf even staan en genieten bij een kruispunt. Elk hoekhuis draagt er de naam van een seizoen, inclusief muurschildering. De huizen zijn identiek maar elk in een verschillende kleur geschilderd. Ronduit prachtig net als de schitterende kasteeltjes op het ronde pleintje van de Cogels-Osylei. Ik geniet. Moet nu opnieuw de ring over en even verder een fietspad op dat mij langs de snelweg zal loodsen tot de Stenen Brug. Blijf vervolgens tussen de Deurnese woondozen lopen tot het wat kitscherige kasteel Sterckshof. Ben in het Rivierenhof waar de nationale Antwerpse sport beoefend wordt, korfbal.Pauzeer een tweede keer in het lommer bij de vijver van het kasteel. Mijn verbindingetappe zit er op. Ik pik terug de GR12 op waar ik hem vorige zondag verlaten had.

Mag uitgebreid genieten van deze groene long in zijn beginnende herfsttooi. Verlaat het park en steek de Ruggeveldlaan over. Bij de sportterreinen van Catba weet ik dat de stad voorgoed achter mij ligt. Een afwisseling van veldwegeltjes en tarmacjes loodst mij naar Fort 2 – grondgebied Wommelgem. Ik wandel graag langs de fortvijvers en wordt hier nog eens uitgebreid op mijn wenken bediend. Na het fort volgt een geheel van verharde paadjes en nog meer tarmacjes met op de achtergrond een witte kerk. Daar moet ik ook naartoe, blijkt het centrum van Wommelgem te zijn. Een haast perfecte markering loodst mij de gemeente weer uit en de weilanden in. Het gaat minder vlot als ik een bosrand bereik. Gelukkig doorkruiste ik het Zevenbergenbos samen met Martin deze winter en zodoende kom ik goed terecht, bij de prachtige dreef die naar het gelijknamige kasteel leidt. Rustpost drie las ik in haast onder de kerktoren van Ranst. Heb nochtans slechts vier kilometer meer voor de boeg. De terugweg nar huis is kort, er kan dus een extraatje af. Opnieuw loop ik erg vlot het dorp uit. Doorkruis fruitgaarden, serrebouw en maïsvelden. Krijg een tweede bosstrook onder de sloffen geschoven en mag vervolgens letterlijk dwars door een ‘lane’ van een golfterrein. Ik hoor niemand ‘timber’ roepen, wandel dus op mijn gemakje tot een vervallen hoeve en vervolgens door een pracht van een dreef. Ik volg hierbij al een hele tijd het 4 Kerkenpad. Een laatste dreef tussen kasteel en dorp, de laatste kerkwegels, ik ben in Broechem, mijn eindpunt voor vandaag. Slof naar de bushalte waar ik meteen ‘beet’ heb en naar de Rooseveltplaats gebracht wordt. Ben dan ook een ietsje vroeger thuis dan verwacht.

Kijk terug op een wel erg gevarieerde tocht. Veel groen dankzij de Antwerpse parken maar ook het saaie fietspad langs de ring. Nogal wat bebouwing en asfalt tot voorbij Wommelgem maar afsluitend met leuke stukken tussen Ranst en Broechem. Morgen trek ik verder weg richting Lier en vervolgens Mechelen. Ik zie het best wel zitten. 

FOTOREEKS    

 http://picasaweb.google.nl/nederbelgenopstap/20101009Hemi...

16:35 Gepost in wandelen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: gr12

Commentaren

Had ik Haubauke toch goe oëtgesproeëke . Lieër iek toch é bekke vlams klappe zulle . maor iek blaaf a verhóllekes volge zè . Ne kieër wa aanders toch. Blaaf zoeë duirgoan . Ga komt er wel wier. Toe seffes wier aargus.

Gepost door: Peter Heesakkers | 18-10-10

De commentaren zijn gesloten.