06-10-10

03.10.2010 GR12 Putte-Kapellen - Rivierenhof (Deurne)

Was het weer gisteren nogal grauw, het belooft vandaag een stralende dag te worden. Kom pas om 08:00 mijn bed uit, voelt mij bepaald ‘pips’, snipverkouden. Zal op slecht karakter lopen worden vandaag! Pik de draad weer op bij de bushalte van de Stabroekse steenweg, waar ik gisteren stopte. Het eigenlijke parkoers loodst mij langs de antitankgracht, die ik zowat twee kilometer ga volgen. Heerlijk, meestal zandpaden in het groen langs het bruine water. Net als gisteren veel paddo’s langs de kant. Moet op grondgebied Kapellen een pas heraangelegde steenweg op. Koning auto krijgt een biljartbaan cadeau. Brede boorden zijn pas met gras ingezaaid en van jonge boompjes voorzien. Helaas, aan voetgangers werd niet gedacht. Ben dan ook blij dat ik de rustiger straten van een villawijk in kan. Wordt nu een tijdje huisjes kijken in het groen. Hier is alleen plaats voor de burger met een goed gespekte beurs. Kom tot de spoorbaan slechts één levend wezen tegen, een rosse eekhoorn die vliegensvlug van tak tot tak wipt, mij nauwlettend in het oog houdend. Bij de spoorbaan kan ik twee richtingen uit. Er blijkt een variant te zijn die niet in mijn boekje staat. Ik hou het dus bij de hoofdroute. Aan de overkant van ‘den ijzeren weg’ nog meer villa’s. Even een bosstrookje waarbij het pad niet of nauwelijks te onderscheiden valt van zijn omgeving. Gelukkig is de markering recent en perfect vandaag. En als roodwit even hapert is er nog witgeel van PR5 route, wat dit ook moge betekenen. Beide routes sturen mij door de ellenlange Vijverslei tot het Klein Schietveld. Dit is Stroboeren terrein. Het is erg winderig in de open vlakte met de hoge grassen. Dit tempert de warmte wat. Na de open ruimte komen de modderpaden door de bossen aan de beurt. Heerlijk wandelen is het hier weer wel, zo op mijn dooie eentje. Ik geniet met mate vanwege lood in de benen. Zet toch koppig door. De erg ruime boslus zet mij af bij de antitankgracht en het Fort van Brasschaat, waar ook de variant terug aansluit. Ik volg de gracht verder tot Bethanie, 100 meter van de Stroboeren startzaal. Tijd voor een bankje en een boterham, heb er 12 km non-stop opzitten.

 Jonge snaken kijken verbaasd als ik hen vertel waar ik mee bezig ben. Is duidelijk geen spek voor hun bek. Met de nodige versterking trek ik verder langs de antitankgracht naar de overkant van de Bredabaan. Loop vervolgens domeinbos De Inslag in en mag één kilometer lang genieten van een prachtige beukendreef. Het rode is er af, bruin wordt stilaan de hoofdtint. Na het bos moet ik wat straten lopen. Kan dit zonder tekst doen, de markering is werkelijk super. Hier kan je niet fout lopen! De Miksebaan loodst mij naar het Park van Brasschaat, even anders bekeken en bewandelt. Dit zal ook het geval zijn voor het Peerdsbos, ook al Stroboeren terrein. Ik loop haast kilometerslang samen met de kronkelende Laarse beek, tot het Boswachtershuisje, mijn tweede pauze. Heb er nog een tweetal dreven te goed en loop dan de autobaan over. Kom zo aan de achterkant van domein Vordenstein. Langs het onooglijke, natte paadje ook al bekend van de Stroboeren, loop ik terug naar de drukke verkeersweg. Mag parallel lopen over een breed graspad tussen stille natuur en koning auto. Vervolgens door sportdomein De Zeurt en dan recht naar de Schotense vaart, super bekend terrein. Mag hier rechtsaf en loop ruim 2 km langs zijn oevers, voorbij de Jachthaven waar een heus kapitaal bijeen ligt, en een aantal loze visserkes. Bij het Albertkanaal rechtsaf tot de Hoogmolenbrug en dan wacht een stille bedrijvenzone met zondagrust. De parkoersbouwer heeft nog wel een enig mooi lusje in petto in de bossen van waterkasteel Ertbrugge. Het Deurnese Saerensplein, de Ruggeveldlaan met tramlijn in aanleg, ik stap naar het Rivierenhof, mijn eindpunt voor vandaag. De terrassen bij het kasteel zijn volzet, menig glas is geledigd. Ik besluit in westelijke richting door de prachtige dreven te flaneren richting stadscentrum. Kom inderdaad uit bij de Stenen Brug en de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Er heerst een gezellige drukte, de winkels van de veelal gekleurde medemens kennen geen zondagrust. Een halfuurtje later sta ik op de Rooseveltplaats. Busje komt zo …

Ik kijk terug op een heerlijk parkoers. De antitankgrachten, het Klein Schietveld, het Peerdsbos, de Schotense vaart  en de goed uitgekiende doorsteken van het ene naar het andere. Samen met de perfecte markering liep ik een heuse topper vandaag. Dat beetje ziekjes zijn was zodoende niet meer dan een ‘fait divers’. Volgend weekend staan etappes naar Lier en Mechelen op het programma, U leest er vast meer over in deze column.  

FOTOREEKS 

http://picasaweb.google.nl/nederbelgenopstap/20101003putt...

20:57 Gepost in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gr12

De commentaren zijn gesloten.