06-10-10

02.10.2010 GR12 Bergen-Op-Zoom - Putte-Kapellen

06:30 busje komt zo !

06:40 busje komt zo ?

06:50 busje komt blijkbaar niet !

Gelukkig is er nog Taxi Linda die mij naar ’t Schoonselhof brengt waar tram 24 wel degelijk zo komt. Vanaf Hoboken gaat het dus vlotjes over ’t Centraal en Roosendaal naar het kleine stationnetje van Bergen-Op-Zoom. De eerste doorstreepte (want variant) markering bemerk ik al van op het perron. Ken de tekst naar de echte startplaats zowat uit het hoofd en dat blijkt geen overbodige luxe. De markeringen zijn bijwijlen gedateerd en niet altijd even consequent. Doorkruis stille straten met rijhuizen en woonkazernes tot een park met langgerekte vijver. Even verder ligt het Hospitaal Lievensberg en kan ik onder de ringweg door duiken, het bos in. Bij Stayokay de gezochte wandelboom. Routes en markeringen in alle windrichtingen (LAW 5 & 11, GR5, Graaf Floris V-pad) Ik pik de GR12 op die mij naar het Waalse Braine-le-Château zal leiden, als ik maar lang genoeg doorstap.

Mijn route verdwijnt alleen in de zanderige bossen met een afwisseling van spar, berk en zomereik. Joggers hebben er hun rondje al opzitten en komen hevig bezweet en hijgend aangespurt. Het bos is nog nat, sparren geuren heerlijk. Ik ben algauw alleen op pad, geniet van de bosrijke omgeving, soms even doorspekt met een open ruimte. Bij de Huijbergse baan herken ik een hoeve waar lokale wandelclubs nogal eens een rustpost organiseren. Loop even verder de Woensdrechtse Heide op, eigenlijk bosgebied. Loop in een weidse boog om de gelijknamige militaire basis heen, de hoge omheining volgend. Passeer de aanvliegroute naar het vliegveld en krijg een prachtig stuk duinen met uitbloeiende heide aangeboden. Opvallend veel paddenstoelen trouwens langs de paden, er zijn prachtige grote exemplaren bij. Heb dan ook heel regelmatig mijn fototoestel in aanslag. Het bankje aan de bosrand bij de Walse straat wordt mijn eerste rustpost. Heb er zo’n 10 kilometer bostocht opzitten.

Mag na de boterham en de groet aan de arm der wet terug de bossen in. Maak in feite een weidse boog rond Huijbergen, door de Staartse Duinen. Net voorbij de bebouwing wacht mij een rechte weg van ruim twee kilometer. De Putse Baan is eigenlijk een zandweg door een open vlakte. Het is prachtig wandelen hier over een breed pad langs hoge grassen, schaarse heideplantjes, een massa aan paddo’s en her en der een aanzet tot vennetje. Op een vijftal amazones na kom ik er niemand tegen. Bij een ijzeren hek en enorme rododendrons gaat het rechtsom door meer bebost gebied met vijvers, Groote Meer. Loop een drukke steenweg over en het volgende bos binnen tot en voorbij vijver Het Spanjooltje. Markering en tekst samen maken het mij niet makkelijk en toch sla ik er mij feilloos, al is het soms weifelend doorheen. Verlaat het bos bij Hoeve Calfven met uitzicht over de vlakke polder en een achtergrond van torens, de Antwerpse haven en Doel. Pauzeer een tweede keer bij de wandelpaal op de Brabantse Wal. Zit hier 30 meter boven de zeespiegel, de polder voor mij ligt 29 meter lager.

Wandel verder door Ossendrecht en langs zijn zuidrand door groentevelden met nog steeds de Antwerpse haven op de achtergrond. Worstel nog steeds met tekst en markeringen, gebruik mijn terreinkennis om Hageland en de Laagstraat te bereiken. De roodwitte markeringen, die al een tijdje samenlopen met witgele, krijgen er het gezelschap van de Compostella schelp. Bij de grens in Plaatsluis gebeurt het dan. Krijg de verwachte grenspaal niet te zien en zeker een kilometer lang al evenmin markeringen. Het plannetje in mijn routebeschrijving stelt mij gerust, ik loop in de juiste richting. Bij cafeetje De Leeuw van Vlaanderen blijk ik inderdaad parallel aan het parkoers gelopen te hebben. Waar en hoe het misliep, ik heb er het raden naar. Stoppelbergen blijkt een solide kasseiweg te zijn die mij terug de bossen inloodst op de grens van beide Lage Landen. Bij twijfel steeds het linkse pad kiezen, zegt de tekst. Ik hou mij eraan en kom inderdaad af en toe een markering tegen. Belangrijker zijn echter de beekjes die ik moet volgen en telkens aan de juiste hand weet te houden. Loop hier moederziel alleen door de bossen te hossen … op hoop van zegen. Sommige paden zijn breed en zanderig, voorzien van ruime plassen. Andere paadjes zijn dan weer donker, smal, als liep ik onder een groen baldakijn. Stap intussen al lang weer op Vlaams grondgebied en kom in prachtige beukendreven uit. Tijd voor een laatste stop bij een hek uit smeedwerk met datum 2003. Begin moe te worden. De laatste kilometers loop ik door de heerlijke beukendreven van het Moretusbos. Theehuisje Gloriëtte ligt te pronken op zijn heuvel tussen de rododendrons. Meteen er achter kasteel Ravenhof en nog meer beuk. Loop een villawijk in en langs een streepje antitankgracht tot de verkeersweg Antwerpen-Putte. Genoeg voor vandaag, ik ga op zoek naar een bushalte. De eerste wordt in het weekend niet bediend, de tweede, achter de hoek een kleine kilometer verder wel. Bus 650 brengt mij naar de Rooseveltplaats, bus 290 naar Hemiksem. Heb er een stevige boswandeling opzitten waarbij de hersenen hun portie arbeid hebben moeten verrichten. De markeringen waren inderdaad niet super vandaag.  

FOTOREEKS

http://picasaweb.google.nl/nederbelgenopstap/20100102Berg...

20:55 Gepost in wandelen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: gr12

Commentaren

Hallo Patrick,
Jaren geleden liep ik ook dit traject, het deed deugd om er nog eens over te kunnen lezen. Nog veel succes op weg naar Braine-le-Chateau, 't zal een schoon traject worden.
Groeten,Wim

Gepost door: Wim | 07-10-10

De commentaren zijn gesloten.