14-06-10

12.06.2010 Scheldestappers Zingem

Jefke zorgt op de trein al meteen voor het grote nieuws van de dag. Alhoewel wij pas rond 8u30 aan de start zullen verschijnen gaat hij nog voor de 60km. Hij neemt zelfs rustig zijn tijd om nog samen een koffietje te drinken. Die kerel blaakt van de gezondheid en het zelfvertrouwen. Ik hou het uiteraard rustiger bij de 36 km. Plande even een 47 km maar dat komt slecht uit met de trein die slechts om de twee uur rijdt tussen Ronse en Gent. Het is al behoorlijk warm als ik rond 9u00 vertrek, nog vrij nevelig ook, drukkend eigenlijk. Langs de steenweg staan de klaprozen prachtig in bloei. Randje Nederzwalm stuurt de parkoersmeester ons langs de langgerekte plas van het Blarewater, een leuk stukje voor we de Scheldedijk stroomopwaarts volgen. Een geïmproviseerd bruggetje stuurt mij de vruchtbare akkers in en dan is het ‘immer gerade aus’ tot de eerste rustpost in Welden (5,6 km).

Ik neem mijn tijd voor een koffietje en stap dan verder langs de dorpskerk. Er heeft net een uitvaart plaats van een denkelijk wel erg bekend persoon. Het ganse dorp staat ‘op zijn zondags’ aan te schuiven om het kleine gebouwtje binnen te raken. Zij kijken enigszins neer op die sjofele wandelaars die stilletjes voorbij schuifelen. Een tarmacje leidt mij tussen gracht en witte hoeve het dorp uit, de steenweg over en richting Mater. Een chauffeur vraagt mij de weg naar …Mater. Blijkt Sloeber Martin te zijn die mij even voor de gek komt houden, de schelm ! Hij schatert het uit en rijdt door. Ik stap langs Oosse en zijn watermolen en vervolgens door kleurend koren de heuvel op. Achterom kijkend geniet ik van het eerste prachtige vergezicht. Bij Boskant gaat de 36 km weg van de andere afstanden. Ik loop rond Mater, nog eens genietend van het landschap en naar de voetbalkantine, heb er 9,9 km opzitten.

Kan hier rustig een terrasje doen met uitzicht op een windmolen aan de overkant van de vallei, hoog op de volgende heuvel. Een korte babbel met clubmaat Jacques en daar ga ik weer. Duik de vallei in, nog steeds op asfalt lopend, voorbij de Zwadderkotmolen, nu restaurant. Bruul blijkt een stevige kuitenbijter te zijn, die ik gezwind overwin, heb blijkbaar een goede dag vandaag. Mag nu een eind over het landbouwplateau lopen tussen twee windmolens. Pik bij de volgende huizen de Geuzenhoekroute op, die ik heel lang zal volgen. Wandel door de protestantse enclave Abraham Hans. Even verder eindelijk onverhard, het werd zowat tijd. Loop letterlijk door erwten- en graanvelden door. Tussenin een krakkemikkig pad langs weilanden, leuk. Dit mooie stuk natuur zet mij af in Sint-Kornelius-Horebeke waar Jacques mij inhaalt. Even verder een wagenrust na 17,4 km. Langs weerszijden van een kasseitje hebben de Sloebers wat stoelen neergezet, een waterrust.

We grappen wat met de vrolijke helpsters en wandelen samen verder. Een tegelpad stuurt ons door een mini valleitje naar de overkant, de kerk van St-Maria-Horebeke. Daarna volgt het kasseitje van ’t Jagerijtje, waar de snelste 60km stappers ons al vervoegen. In ambachtelijke brouwerij Smisje geurt het naar nog warm, pas gestookt gerstenat. Wij lopen door, nog te vroeg voor deze geneugten. Het parkoers golft nu heerlijk op en neer. We wandelen meestal over tegelpaden tot de klim van Boskant, de rust van Mater wenkt (22,8 km). Tijd voor een pintje. Enkele honderden meter verder pikken we de 21 km op en lopen hoog boven de Daalbossen, op de kim, verder. Krijgen even een doorkijkje op de majestueuze kerk van Oudenaarde. Beginnen aan de afdaling dwars door het bos ’t Ename, een prachtig stuk natuur. Door meerdere kantelpoortjes wandelen we door het nattere, lager liggende gedeelte tot aan de rustpost in het centrum van Ename (27 km). Onze tweede buitenrust, reuze gezellig bij het aangename lenteweer.

De volgende etappe wordt een hele leuke. Passeren eerst de archeologische site van een 10de eeuwse abdij. Kuieren even langs de Schelde en kiezen dan voor een oude steenbakkerijsite. In Eine wandelen we over de Ohio Scheldebrug en dan wachten de Heurnemeersen. Een afgesneden Schelde-arm in de vorm van een langgerekte halve maan, de natuur in volle bloei, prachtig ! Heuveltje op, heuveltje af, trappekes op, de laatste rustpost is bereikt. Even het vochtgehalte terug op peil brengen en weg zijn wij voor de laatste loodjes. Stille straatjes voeren ons naar de kleiputten Grooten Bulck, waar de Adriaan Brouwer rijkelijk vloeit. Ik koers snel door voor de laatste twee kilometer. Wil nog even kunnen genieten van …een Sloeber ter aankomst. Dit doe ik in het gezelschap van clubmaatjes en een haast uitgelaten stemming. 17u15, ik moet er helaas vandoor …treintje komt zo. Kijk terug op een vrij makkelijke editie en best wel aangenaam parkoers. Zou toch eens moeten kunnen terug komen en met de grote jongens meegaan op de 60 km. Wie weet, misschien volgend jaar …

 FOTOREEKS

http://picasaweb.google.nl/nederbelgenopstap/20100612Zingem

22:02 Gepost in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oost-vlaanderen, -z

De commentaren zijn gesloten.