09-02-10

06.02.2010 Les Spartiates te Ernage

Van Antwerpen-Berchem naar Brussel-Noord reis ik met Herman, Marleen en Tony. Het tweede deel van de reis naar Gembloux en Ernage maak ik vol met een Voske uit Vosselaar wiens naam ik niet ken. Uiteraard is ‘de Max’ ons dankbaar onderwerp van gesprek. De helper van Les Spartiates is zo vriendelijk de rit vanaf het station twee keer te maken zodat wij extra vroeg aan de start verschijnen. Sympathieke mensen daar op de grens van le Brabant Wallon en la province de Namur. Na de koffie trek ik mij op gang bij een heldere hemel en frisse, net vorstvrije temperaturen. Een kort ommetje door de velden en vervolgens wandel ik door de nieuwbouw van het stille dorpje. Aan de overkant trek ik de weidse akkers in, rondkijkend over weidse vergezichten zet ik rechttoe, rechtaan koers naar de eerste rustpost in La Forge te Perbais. Heb nog geen 4 kilometer op de teller staan en stoom dus gelijk door. Maak een leuke babbel met een Vlaams koppel die ook de marathon lopen. Vanaf Chastre loop ik hetzelfde strookje parkoers als voor een paar weken bij de Guibolles. Wandel hoog boven de kronkelende rivier l’Orne tot in Blanmont. In zaaltje Patria ligt de tweede rustpost, heb er bijna 7 kilometer opzitten en pauzeer voor een koffietje. Een wandelaar maakt zich druk want zal wegens foutlopen slechts de helft van de geplande 50km afleggen. Helpers willen hem per auto terug op het parkoers brengen maar hij weigert dit categoriek en stapt meteen terug het zaaltje uit.

Ik ben meteen gewaarschuwd en alert voor de rest van de dag, kan foutlopen missen als kiespijn. Stap net als voor een paar weken langs het Fortis Training Complex en de l’Orne richting plateau van Alvaux. Zal aan de overkant van de vallei de Ry de Corbais volgen tot de Tour des Sarrazins en zijn kampeerterrein. Even verder pikken wij het mooiste deel van de rivier op en wandelen in omgekeerde richting door de tunneltjes . Dit is een prachtig stukje parkoers. Voor mij blijft een dame aan bramen hangen en kust de nattige bodem, gelukkig zonder erg. Pauzeren doe ik opnieuw na 12,5 km in een schooltje te Hévillers. Maak er een babbel met Eddy (fotograaf) en zijn vrouwtje. Zoek vervolgens de bonkige kasseiweg op voorbij de verscholen Chateau et Tour de Bierbais. Een stevige voetmassage verder wenken opnieuw de weidse, golvende akkers. Bij een holle weg verlaten de wandelaars van de 27km ons en ik loop rechtdoor …de modderpaden tegemoet. Het wordt even akkeren en ook wel sakkeren, tot de enkels door de vettige landbouwgrond ploeterend grondgebied Court-St-Etienne. De zon schittert in een blauwe hemel, het wordt echt wel warm, heb te veel laagjes om het lijf, zweetdruppels parelen op mijn voorhoofd. Heerlijk natuurlijk. De lange veldlus wordt onderbroken door een strook sparrenbos. Er voorbij een kapel en prachtige immense vierkantshoeve. Ik ben blijkbaar in Sart. Doorkruis het dorp langs kerkwegels en kom in een veel sterker heuvelend gebied terecht. In het dal stroomt La Thyle. Volg het water en de spoorbaan tot voorbij het stationnetje van La Roche. Eén heuveltje later ligt de rustpost in een lokaal van ‘jeu de boules’.

Het wemelt hier van de bekenden, de meesten Vlamingen van Waregem over Geraardsbergen tot Hechtel. Ook Jefke komt binnen vallen en stoomt haast meteen door, die heeft er zin in. Het extra lusje van de 42 km voert mij hoog boven de vallei van La Thyle en een dorpje gekenmerkt door zijn kerktoren. Ik mag de bossen in voor een pittig stukje parkoers tot de Moulin de Chevelipont, mijn keerpunt. De 50 km trekt nog verder weg richting Villers-la-Ville. Aan de overkant van de weg een stevige klim in bos en vervolgens een lange afdaling over de kasseitjes van Tangissart, het kerkje van daarnet. Terug de baan over dan en een korte klim richting rustpost ‘jeu de boules’. Blijkbaar werden de pijlen op dit laatste stukje gesubtiliseerd en door helpers vervangen met A4-blaren. Waalse improvisatie die ik zeer kan smaken. Vat de volgende etappe aan samen met Xavier. Dwarsen een laatste keer de vallei van La Thyle en zijn bijriviertjes en klimmen vervolgens door hetzelfde bos als daarstraks tot op het plateau. Geen asfaltbaantjes deze keer maar zorgvuldig uitgezochte eenmanspaadjes, soms holle wegjes, leiden ons naar een pracht van een witte hoeve met donjon in het midden van de gebouwen. Langs zijn meidoornhaag zetten we koers naar de volledig open ruimte met een vergezicht van bijna de volledige 360°. Lopen hier duidelijk op het hoogste punt van de streek, genietend bij nog steeds prachtig weer. Een betonbaantje gaat over in een holle weg tot aan riviertje La Houssière. Een korte klim verder ligt de rustpost van Hévillers na 33,3 km.

Het is er al behoorlijk stil, de zaal half opgeruimd. Toch neem ik de tijd voor een Juppeke en een klappeke met de Westvlaamse wandelbroertjes en Jean & Liliane, die tot de foutlopers behoren en aan hun extra lusje bezig zijn. Zo halen ook zij vandaag 42 km, de wandelfreaks ! Ik wandel het dorpje uit en krijg een klim te verteren die makkelijker is als hij er van ver uitzag. Herken vanaf de brug over de spoorbaan de omgeving van de Moulin al Poudre. Loop terug naar Blanmont over hetzelfde leuke pad als voor twee weken. Stempeltje nemen en wegwezen, langs kerkwegels het dorp uit. Er wacht terug een veldetappe tot de Ry d’Almez en even verder de rustpost van Perbais. Stoom ook hier gelijk door voor de laatste 2,5 km. Dezelfde veldweg als vanmorgen maar dan in omgekeerde richting. Ben nog voor 17:00 terug in de zaal en regel het transport naar het station voor mezelf en Tony. Na het genieten van een bruintje brengt dezelfde beminnelijke man als vanmorgen ons terug naar Gembloux. Net bij het station komt Jefke aangewandeld. Gewoontegetrouw keerde hij te voet terug. Met z’n drietjes vatten wij de terugreis aan. In Brussel gaan mijn maatjes nog een Duvelke soldaat maken, ik neem de eerste trein naar Antwerpen. Ben al van voor 05:00 mijn bed uit, het is welletjes geweest. Zo op mijn eentje kijk ik terug op een leuke zonnige dag en een aangename tocht. De beste ooit vanuit Gembloux volgens Jefke en dat werd bevestigd door menig tevreden wandelaar, waarvan niet minder dan 200 op de 50km, een succes.

 FOTOREEKS

http://s1022.photobucket.com/albums/af344/nederbelgenopst...

20:44 Gepost in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: namen, -e

De commentaren zijn gesloten.