01-07-09

28.06.2009 De Kleitrappers Terhagen

Vandaag wandelen we een streekderby, een Rupeltocht dus. Geraken niet tijdig uit ons bed voor de geplande 50km en zullen er dus een 30+ van maken. Op de parking, tussen de verroeste werfkranen, een zwartkleurige mono volume met Nederlandse nummerplaat, we weten Martin al onderweg. Genieten van ons koffietje in de tuin van het clubhuis bij de Kleitrappers, het zomert ! Xavier komt aangestormd, vervloekingen mompelend aan het adres van zijn werkgever de NMBS. Hij gaat er vliegensvlug vandoor, die 50 moet en zal op zijn teller staan!

Traditiegetrouw stappen we van het clubhuis vrijwel meteen het groen in van verlaten kleiputten. Jonge berk voert de boventoon terwijl wij over slingerpaadjes kuieren. In de nattere delen staat wat riet. Parkoersmeester JM voert ons vrij snel terug naar de kerk van Terhagen en vervolgens de Rupeldijk op. Passeren het museum gewijd aan het klei en baksteen verleden van deze streek. Aan de rand van het water staan rode mossen prachtig in bloei, een schitterend gezicht. JM stuurt ons een tweede keer het groen in. Wandelen onder een bakstenen brug door, domein De Schorre binnen. Mogen hier uitgebreid ‘lattekes’ lopen door de nattere, wulps groene, lager gelegen gebieden. Houten trappen voeren ons een verdieping hoger. We pauzeren een eerste keer na vijf prachtig gevarieerde kilometer in schooltje Villa Kakelbont.

Slaan een babbeltje met een koppeltje van Opsinjoorke en gaan weer op pad. Terug naar De Schorre. Rond de bovenrand van de Delta heuvel deze keer. Het lijkt wel een groen amfitheater, met op de achtergrond Boom City, nog gehuld in de ochtendlijke mist. De volgende trappen brengen ons terug een verdieping lager. Over lommerrijke paadjes stappen we tot de visvijver en helemaal rond het domein richting Rupel. Bij Hoek gaan we de prachtig aangelegde wandeldijk op, langs tot loften omgebouwde oude industriële gebouwen. De 50km gaat bij de brug de Rupel over richting Klein-Willebroek, wij wandelen verder langs het water tot over de A12. JM heeft een kasseiwegje gevonden randje station en voert ons zo naar het park van Boom. We moeten even naar pijlen zoeken tot …ik een snotter bemerk die zijn handen vol heeft. Stiekem kleeft de kleine aap drie pijlen aan elkaar en vervolgens op een vuilbak net buiten het parkoers. Ik recupereer het geheel en herstel de route naar mijn eigen interpretatie. We wandelen nu dwars door het mooie, lommerrijke park. Het is er heerlijk toeven. Het volledige domein is doorsneden door één beek met talrijke vijvers, wat heerlijk verkoelend werkt. Op het water bemerken we een waterhoen met donzige zwarte jonkies van nauwelijks enkele centimeter groot. We blijven vertedert staan kijken tot moeder hoen gedecideerd uit het water komt om ons te verjagen. Verlaten het park voor de tweede pauze in café Nieuw Park na 12,4 km.

De 30km maakt hier een lus dwars door het Reetse Predikherenveld. Net voorbij het Boomse voetbalveld beginnen we eraan. Over fietspaden loodst JM ons door akkerland en groen strookjes. De 50km wandelaars beëindigen hier hun extra lus en stappen met ons mee richting bosjes met hoge varens vanaf voetbalplein Real. Wanneer we terug het park van Boom binnen stappen weten we de rustpost dichtbij. Hebben we hier in het verleden bijwijlen straat- en betonlussen gelopen, niets daarvan bij JM. Hij heeft deze delicate opdracht met zwier en lef naar zijn hand gezet en ons een leuke lus aangeboden. Linda heeft wat last van de warmte maar toch is zij het met mij eens deze 7,7 km een tweede keer te lopen. Onze parkoersmeester zit daar voor veel tussen, we vinden het allebei gewoonweg leuk wandelen. Het is intussen al namiddag en steeds meer fietsers kruisen ons pad, wat steeds hoffelijk verloopt. De cafébaas lacht als hij mij voor de derde keer aan zijn toog ziet verschijnen. Die denkt vast dat wij een ‘slag van de zon’ gekregen hebben. Ik bezweer hem dat het nu voor vandaag wel echt de laatste keer is.

Terwijl wij aan ons koele drankje nippen komt Martin er aan met in zijn zog Xavier en Herman. Toch wel een heel opvallend trio ! We pauzeren even langer zodat Martin wat vocht kan opslaan en trekken als trio verder. Xavier heeft haast en zoeft van ons weg. Heeft een uur van thuiskomst in het verre Brugge afgesproken. We zoeken nu de jonge bosjes van Kleiputten-N op gevolgd door de groene doorsteekjes van recent gebouwde woonwijk De Schomme. Komen zo een derde keer bij De Schorre uit. Langs vijvers en Deltaheuvel wordt het eens te meer een bedoening van ‘lattekes’ en ‘trappekes’ in het groen. Nemen een laatste pauze in het bijna verlaten Villa Kakelbont. We weten, nu komt er nog een prachtig stuk natuur. Kunnen inderdaad in een grootse finale genieten van open ruimtes begroeit met hoge, bloeiende grassen, heerlijke slingerwegjes tussen jonge berk, weidse vergezichten haast reikend tot Brussel en prachtige moerassige plassen met een weelderig groene plantengroei. Een laatste keer persen enkele trappen de resterende ‘jus’ uit de vermoeide kuiten.

Voldaan bereiken we de finish in de tuin van de Kleitrappers. Pompoenstappers en Nijlenaren bevestigen dat dit een erg mooie 50km was. Duvel en Leffe smaken heerlijk, voor gebakken haring met ajuinsaus ‘passen’ we nu even. Net als we huiswaarts keren komt een lijkbleke JM aangefietst. Onze parkoersmeester is ‘total loss’. Hij zit dan ook al sinds drie uur vanmorgen op zijn stalen ros en het is nu zowat 18:30! Dit allemaal zijn wandelaars ter wille. Ten allen kanten wordt hij overladen met felicitaties, maar het hoeft nu even niet …zijn bobijntje is duidelijk af. We laten hem dan ook tot rust komen maar sluiten dit verslag echt gemeend wel af met de woorden die André zaliger dikwijls in de mond nam …Jean-Marie ge zijt ne crack !!

 FOTOREEKS

http://s359.photobucket.com/albums/oo39/fototripper090a/2...

21:11 Gepost in wandelen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: antwerpen, -b

Commentaren

Dag Patrick en Linda, Wij zaten toen met WSV Schelle te Hamme (Limburg).

Gepost door: freddy11 | 06-07-09

De commentaren zijn gesloten.