03-03-09

28.02.2009 NWB/ZWB te Breskens

Veolia laat in Brugge een halfuurtje op zich wachten. Tijd zat dus om een ‘Panoske’ te doen. Er zitten meerdere wandelaars in de wachtzaal van het Brugse station. Allemaal nemen ze de bus richting Varsenare, ik lijk wel het lelijke eentje terwijl ik naar deze voor Breskens stap. De buschauffeurs zijn reuze vriendelijk en gezellig keuvelend voeren zij mij door stille dorpjes als Dudzele, Westkapelle, St Anna ter Muiden of Draaibrug. Een dame maakt mij attent op meerdere ooievaars die in de polders naar hun ontbijt zoeken. Overwinteren in het Zwin, weet ze ter vertellen. We worden vrijwel voor de deur van zaal De Uitkomst afgezet. Hier geeft de NWB samen met regionale bond ZWB de aftrap van zijn Jubileumtochten. Naar Zeeuwse normen is het behoorlijk druk in het startzaaltje. Informatie over de tocht is vrijwel onbestaande. Ik weet enkel en alleen dat we een rustpost in deze zaal zullen hebben, meer niet.

Ga op pad met mijn eerste bekende, een Brusselaar aangesloten bij de STIB ! Een paar stille straatjes voeren ons het stadje uit en de polders in. Krijgen een schaapachtige variant van ‘geitenspek’ te bewonderen. Knorretje vindt het blijkbaar niet leuk en probeert zich luid krijsend uit de korte pootjes te waggelen, tevergeefs. Ook hier is het de aanhouder die wint. Wandelend over de Middendijk trekt een koppeltje mijn aandacht. Het dametje fototoestel in aanslag, de wat groter uitgevallen heer met rugzak. Ik kijk uit naar …beertjes en inderdaad …even later kan ik , blijkbaar tot hun verbazing, kennismaken met de Walking Beartjes. Gezellig kletsend stappen we door het gehuchtje Nummer Een richting Schelde. Onze reporters gaan meteen op de dijk een kijkje nemen, ik vervolg mijn weg onderaf. Het is gezellig druk terwijl wij koers zetten naar de Scheldedijk. Mistslierten sluimeren nog rond de Vlissingse torens aan de overkant. Een veerboot laveert zich, de rivier dwarsend, tussen kustvaarders door, naar de overkant. Langs de Elisabethpolder en verlaten vakantie verblijfdozen wandelen we richting jachthaven en visserijmuseum. Ik heb helaas geen tijd dit laatste te bezoeken, mijn reisweg is vandaag wel erg lang. Over het Oranjeplein stappen we richting startzaal. Ik ben ongeveer anderhalf uur onderweg geweest.

Tussen de vele Vlamingen die op deze tocht zijn afgekomen warempel een tweede Brusselaar ..JP Declerck en zijn Denise! Even wat bij babbelen. De Witte Petten zijn zo’n vijf minuutjes weg, informeert hij. Aan het kleine buffet een drukte van belang en dus vertrek ik maar meteen weer. We wandelen nu de andere kant op, richting veerterminal en ’t Fort. Lopen de dijk op met aan de ene kant polder en ruime vakantie verblijven aan de andere kant de Scheldemonding, Vlissingen en even verderop de Noordzee. We wandelen kilometerslang gewoon rechtdoor richting Nieuwvliet en Cadzand, genietend van zon en zee. Bij een naakt want verlaten naturistenstrand duiken we de dijk af en de polders in. Twee lange rechte stroken worden ons deel, ik zie over de kale vlakte in de verte de witte petten dansen. Een kerktoren en wat hoeves tekenen zich af en daar gaat het naartoe, dwars door de Demoorpolder. Ben aangenaam verrast door de erg leuke smalle straatjes en het gezellige marktplein met kiosk van Groede. Samen met Hennie en Theo kan ik zowaar een terrasje doen. Tegen mijn gewoonte in neem ik nu al een Leffe van ’t vat, zowel van dorst als van goesting. JPD komt effe goedendag zeggen en stoomt meteen door. Moet blijkbaar op tijd terug ter aankomst zijn om ‘winkeldame’ Denise te vervoegen.

Vertrek terug op mijn eentje zo’n vijf minuutjes na de Heerlennaren. Lange rechte wegen voeren ons door de polder : Schoondijkseweg, Noordweg II en tenslotte Hogedijk. Deze laatste ligt inderdaad op een verhoogje boven de grachten waar reigers schijnbaar doelloos voor zich uitstaren. Ons pad is afgezoomd met knotwilgen in de gekste vormen. Daarnaar kijken alleen al is een plezier op zich. De kilometers vliegen voorbij. Bij bungalowpark Schoneveld pikken we de 20km terug op en kunnen een laatste keer verpozen in De Afslag. Ze serveren er La Trappe en die kans laat ik niet voorbijgaan. Nog zo’n vier kilometer tot de finish, zegt de stempelaar van dienst. Ik bereken dat ik net te laat zal zijn voor de bus van 15:25. Forceer dan ook het tempo niet als ik langs de vakantiecentra met opvallend veel Duitstalige opschriften loop. Een tunneltje onder een drukke baan door brengt ons terug in het centrum van Breskens. Tot mijn verbazing bereik ik de finish binnen de 20 minuten na mijn vertrek bij de laatste rustpost. La Trappe geeft je vleugels!

Ben dus ruim op tijd voor de bus. Wordt uitgezwaaid door JP en Denise en samen met …een ander Brussels vrouwtje vat ik de terugweg aan. Vanaf Sluis zit de bus aardig vol met shoppende dagjesmensen in weekendkledij. Voel mij een beetje een zigeuner in het gezelschap. We zijn net op tijd terug in Brugge voor de rechtstreekse trein, respectievelijk naar Brussel en Antwerpen. Ook op de trein is het behoorlijk druk. Nog een korte bustrip en ik ben terug in Hemiksem. Heb zo’n 7 uur gereisd voor een wandeltocht die 5:30 in beslag nam. Voor één keer dus Peter achterna! Ben wel tevreden over mijn dag. Het parkoers is mij, gezien de beperkingen van de streek, erg meegevallen. Tochtinformatie was onbestaande en voor de catering was je op jezelf aangewezen, niet zo uitzonderlijk in Zeeland. Om 22:00 duik ik onder de wol. Zit er een beetje door. Hopelijk kan Linda morgen terug mee op pad als we René en Marina een bezoekje brengen.

 FOTOREEKS

http://s359.photobucket.com/albums/oo39/fototripper090a/2...

20:52 Gepost in wandelen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: zeeland, -b

Commentaren

Dag Patrick en Linda, Ik was dus in Varsenare, het verslag ervan staat al op mijn log, ja in Nederland gaat het er wel effe anders aan toe, of zijn wij een beetje te verwend ?

Gepost door: freddy11 | 04-03-09

De commentaren zijn gesloten.