05-10-08

29.06.2008 wsv Zelden Rust te Hulst

Na drie jaar genieten van de Kleitrappers in Terhagen zijn we toe aan een nieuwe uitdaging. Linda merkt in De Klinge een uitnodigend aankondigingbord op voor een wandeltocht in Hulst. Nijlense Linda vind onze keuze maar raar, maar eens iets in ons koppeke zit … De marspijlen loodsen ons feilloos door stille straatjes naar de startlocatie. Het valt best mee om een parkeerplaats te vinden in de buurt. Het is behoorlijk druk in het zaaltje met ondermeer een hele buslading ATB Deinze. Bij inschrijving krijgt elke wandelaar een reisklokje en pepermuntjes ‘à volonté’, een leuk gebaar. De parkoerstekening laat een tocht richting Clinge zien, exact wat wij hoopten.

Bij fris en mistig weer loodst de parkoersmeester ons door enkele stille straten en wegels naar een eerste vijver. Meteen erna duiken de eerste bossen op. Wij hadden randje Hulst zo snel nog geen groen verwacht. Tot ons jolijt wordt de eerste etappe al bos wat de klok slaat. We wandelen over dijkjes afgezoomd met populieren door redelijk drassig land. De polders krijgen we slechts te zien dankzij doorkijkjes, wij wandelen lekker in het groen. Vakkundig wordt regelmatig van de lange rechte paden afgeweken, dankbaar gebruik makend van kleine uitstulpingen die de bossen maken in de polder. Voortdurend ook wordt het parkoers bewaakt door helpers met de fiets. Hier is duidelijk een zeer sterke vereniging aan het werk. Langs de Grauwe poort lopen we het oude stadsdeel van Hulst binnen, we vertrokken vanmorgen in de nieuwere woonstad. Kunnen meteen genieten van de prachtige kerk met heel bijzondere toren en het raadshuis. Een eerste glimp van de stadswallen, we rusten onderaf in de St-Willibrordusschool. Deze eerste 7,2 km waren zeker de moeite van de verplaatsing waard.

Het vrolijke geklepper van een carillon maant ons aan de tocht verder te zetten. Door stille straten en langs waterpartijtjes verlaten we Hulst. Duiken vrij snel een donker bos in, genietend van weelderig groen, stappend over nattige paden. Jakke IJsetripper wordt onze gezel. Terwijl hij honderduit loopt te vertellen stappen we richting Kapellebrug en even verder de Clingse bossen in. Flink doorstappend over erg brede zandpaden hebben we oog voor menig oriëntatieloper. Als wilde konijnen schieten de deelnemers ons in alle richtingen voorbij, instructieblad in de hand. Stilaan komen de zusterdorpen De Klinge en Clinge in het vizier, we duiken de polder in. Er lijkt geen einde te komen aan deze etappe. De aangegeven 7,1 km zijn er vermoedelijk 8 of meer. De rust in Malpertuis is dan ook welkom.

Jakke neemt afscheid van ons, hij loopt de 28km en wij de 35km. Wij krijgen hier een extra lusje aangeboden van ruim 5 km. Beginnen eraan langs de lokale sportvelden en vervolgens door halfopen terrein met veel riet, jong maïs en verspreide bosjes. Wandelen stukken van de Tweelandenroute. In de verte lonkt even de Antwerpse haven en de koeltorens van Doel. Het mooiste stukje parkoers zijn de natuurlijke vijvers van De Weelkens, een rustige schoonheid. We ruilen ze in voor wat villaatjes kijken, camping Fort Bedmar en finaal onze Clingse rustpost. Het is hier nu erg stil. Helpers beginnen aan het opruimen van de lus die wij net liepen.

Wij koersen dwars door het Clingse dorp recht naar de gelijknamige bossen. Wandelen opnieuw door het prachtige, nu zonnige groen, even afgewisseld met een stukje asfalt. Mogen over een oud spoorbaantje, vrijwel volledig terug ingepalmd door moeder natuur. Enkel wat vermolmde houten balken herinneren aan vroegere tijden. Hulst komt terug in het vizier. We stappen langs de Groote Kreek, een prachtige langwerpige waterplas, naar de St-Willibrordusschool. Hier wacht ons een extra lusje van zo’n 3 km. We zullen de volledige oude stad rondlopen over de vesten, langs het Brederode bolwerk en de Stadsmolen uit 1792. Kuierend over zonovergoten laantjes genieten we van de mooie vijvers, meestal afgeboord met enkele echt schitterende treurwilgen. Een pracht van een afwisseling na de vele bosstroken tijdens de vorige etappes.

We rusten een laatste keer en wandelen vervolgens onderaf de vestingen om de oude stadskern te verlaten. Het wordt nu wat straatjes lopen. Eerst de berken lanen van de meer begoede burgers. Verderop gewone woningen van de middenklasse. Afsluiten doen we langs leuke binnendoortjes inclusief grachtjes en een heuse fontein. Stappen ruim voldaan de aankomst binnen. Een gezellige babbel met de ‘Klingse brothers’ later, zitten wij nog met z’n tweetjes na te genieten. Onze conclusie is eenvoudig, deze eersteling verdient meteen het predicaat ‘topper’. Wij wandelden vandaag een schitterende tocht, een heerlijk parkoers waar duidelijk over nagedacht was. Zelden Rust stond daarenboven borg voor een voorbeeldige organisatie. Ja Linda uit Nijlen, wij hadden overschot van gelijk naar Hulst af te zakken, het zal zeer zeker niet onze laatste keer geweest zijn!

FOTOREEKS

 http://s272.photobucket.com/albums/jj174/fototripper0808/...

13:13 Gepost in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zeeland, -h

De commentaren zijn gesloten.