22-07-08

08.07.2008 wsc Vosmeer te Oud-Vossemeer (Tholen)

Wij hebben de vorige jaren de 30 en de 40km gelopen in Tholen, dit jaar gaan we voor de volle pot van 50km. Het is maar een uurtje rijden over Bergen-op-Zoom we zijn er dus in een wip. Deze tocht loop je niet omdat ze zo overweldigend mooi is maar om te genieten van de perfecte organisatie, waarschijnlijk de beste van alle wandeltochten in de Lage Landen. Het begint al met de eerste wandelpijlen vanaf Tholen richting Oud-Vossemeer. Vriendelijke stewards, in fluovestjes gestoken, wijzen je de weg het dorp rond naar een vrije parkeerweide. Alle auto’s worden netjes opgelijnd en …het busje staat klaar om je naar de start te brengen.

Vermits wij gewoontegetrouw laat zijn is het er erg rustig en kunnen we, samen met bekenden uit Vlissingen, genieten van een kopje koffie. De inschrijving kost 4€ maar daar krijg je heel wat voor terug. Je wandelboekjes laat je hier achter. Ze worden netjes op nummer gestoken en je krijgt ze bij aankomst terug, van de nodige stempels voorzien. Het parkoers is heel goed gepijld, meestal verfpijltjes op de grond, bordjes waar het niet anders kan. Enkele motorrijders en wagens zullen ons de ganse dag begeleiden. De man van de bezemwagen roepen wij uit tot ‘figuur van de dag’, sober, attent en super vriendelijk en hij was er de hele tijd. Wagenrusten en caférusten wisselen mekaar de ganse dag af, zo om de 4 km kan je even iets drinken of is er een hapje voorzien. Een appel, een banaan, de lekkere Zeelandse bolus in het chinees restaurant, de heerlijke stukken watermeloen naar het einde toe, wij genieten er telkens van. Bij elke caférust is een Rode Kruis voorziening en bij elke ‘drukke’ weg die je moet dwarsen staan twee stewards. Geef toe, een ongekende luxe. Al deze voorzieningen samen maken dat wij telkens met plezier hier naartoe komen. In het dorp is het dan ook nog eens Jaarmarkt en muziekfestival van dweilbandjes, dit is echt een feestdag. Niet te verwonderen dus dat ruim 1.700 wandelaars de weg naar Oud-Vossemeer gevonden hadden waarvan niet minder dan 445 voor de volle 50km. WSC Vosmeer, jullie verdienen dat, voor ons zijn jullie de beste organisatie van het wandeljaar en wij komen zeker nog terug. Trouwens, op zondag vertelt men ons dat Eddy Broos hier ook was en zijn clubgenoten de lof zong over jullie werk …het busje zou volgend jaar wel eens een hele grote bus kunnen zijn!

Het parkoers lijkt hetzelfde te zijn als vorig jaar maar dat deert ons absoluut niet, wij komen hier toch maar eens per jaar. We lopen het dorp uit langs een wijk in aanbouw richting de dorpsmolen. De twee zelfde meiden als vorig jaar staan als steward bij de eerste grote weg. Net als toen gaan zij weer op de foto, ja geen van ons was dit vergeten. We gaan de dijken op dwars door de velden waar de polderpatat in volle bloei staat. Ter afwisseling heel wat bloemenvelden en overal welig tierende, bijna uitgebloeide, berenklauw. Na 5km de eerste wagenrust, een bekertje water en een stukje peperkoek, meer moet dat niet zijn. Wat verder zal de 50km afsplitsen steeds rechtdoor naar St-Annaland, het eerste dorp. We hebben er 9,2km opzitten. Terug de dijken op of onderlangs. Het wordt warm maar gelukkig staat er redelijk veel wind. Af en toe vangen we een glimp op van het Schelde – Rijnkanaal. Beetje jammer dat we niet echt op de dijk lopen, hadden we wat naar de scheepjes kunnen kijken. Bij de wagenrust nemen we een ‘appeltje voor de dorst’ en stevenen naar Stavenisse. Net voorbij het idyllische haventje ligt de tweede caférust en krijgen we een banaan. We hebben er 17,1km opzitten. Een jonge snaak fiets ons voorbij. Op zijn t-shirt staat in het groot F.B.I.. Bij nader toezicht de uitleg : Female Body Inspector – moet kunnen! Een paar straatjes door het stille dorpje en we lopen weer de weidse polder in genietend van de veelkleurige bloemenpracht. Bij de wagenrust een kopje lauwe bouillon, smaakt heerlijk!

Nu zo’n 4km ‘immer gerade aus’ tot in St-Maartensdijk. Dit doet bij sommigen blijkbaar pijn want het tempo stokt een beetje. We hebben er 25,4km opzitten als we de kortere afstanden weer oppikken. De boterhammetjes worden aangesproken bij een kop lekkere kippensoep. Meteen na het dorp ligt het enige stukje natuur van de tocht, De Pluimpot. Een waterpartij inclusief broedkolonie kruisende meeuwen. Bij de camping staan drie muzikanten met ‘trekzak’ van jetje te geven. Samen met onze medewandelaars zetten we enkele onhandige danspasjes. De sfeer van de grote dagen. We trekken de polder in richting watertoren van Scherpenisse, die we in de verte zien liggen. Bij de Heksenketel, waar het nu al heel stilletjes is, krijgen we een heerlijk koel fruitdrankje aangeboden. Net wat we konden gebruiken want het wordt warm. Nu volgt het lange rechte stuk over het fietspad naar randje Poortvliet en …de Zeelandse bolus in het chinees restaurant. Lekker even pauzeren in de koelte van de zaak. Met het vorderen van de kilometers valt ons gelegenheids groepje van zo’n 20 wandelaars geleidelijk uit elkaar. We lopen dwars door Poortvliet en houden er stevig de pas in ondanks kleine kwaaltjes aan de voeten. Nu komt de Tichelaarsweg na 38 km en …de heerlijke grote stukken watermeloen. In de schaduwrijke tuin zitten wij lekker te smikkelen. Heel wat medewandelaars likken hun wonden …velen zullen net verderop wijselijk de afslag van de 30km opgaan, die hebben genoeg gehad! Wij stappen monter door, de Vrouwendijk op, een asfaltweg afgezoomd door notenbomen beladen met nog groene vruchten. We lopen dwars door het domein Luchtenbrug en zijn fraaie oprijlaan. Een vervelend stukje langs een grote baan brengt ons naar de voetbalkantine van de Tholense Boys, de laatste grote rust. We lopen daarna Tholen binnen, laten het extra lusje van de 40km voor wat het is en vervolgen onze weg. Nochtans is dit lusje van zo’n 2km zeer aan te raden, het lijkt een beetje klein Brugge. Enkele lange rechte polderwegen brengen ons bij een gammel loopbrugje. Hier duiken we een perenplantage in. Zo te zien wordt een rijke oogst verwacht. Bij de boer genieten we van een laatste rust. Vrankvrije kippen en een oude haan houden ons gezelschap. Nog twee kilometer tot het dorp en de aflopende jaarmarkt. We hebben het weer voor mekaar. Danyell is vandaag ons ontvangstcomité. Even een babbeltje ‘dat het toch weer zo leuk was maar toch wel stevig met dit weer’. Haar maatje naait ons twee paar paarse veters aan. Graag gedaan hoor, het is voor het goede doel, wij zullen er in Apeldoorn mee lopen, dat is beloofd.

Wij genieten nog wat na bij een lekkere Westmalle ‘zonder’. Nog een babbeltje met de organisatoren die wij terecht feliciteren met deze uitzonderlijk verzorgde tocht. De busjes zijn al weg maar geen nood, iemand van hen brengt ons met de wagen tot aan de parkeerweide. Hiermee eindigde onze dag zoals hij begonnen was ..met stijl. Bedankt beste mensen voor de fijne dag, we komen zeker terug.

22:41 Gepost in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zeeland, -o

De commentaren zijn gesloten.