22-06-08

09.07.2005 wsg Vosmeer te Oud-Vossemeer (Tholen)

Er is niet zo heel veel keuze vandaag en we beslissen nog eens een rondje in Nederland te lopen. Over Antwerpen en Bergen-op-Zoom is Oud-Vossemeer trouwens maar een uurtje rijden. Het is erg mistig onderweg maar het zal toch een stralende dag worden. Iets na 9:00 zijn we er, schrijven ons in voor de 30km maar beslissen wel de 40km te stappen omdat we toch tot 18:00 mogen binnenkomen.

Over het parkoers zijn we gauw uitverteld. Van de 39,7km (en geen 37,7 zoals op de folder fout gedrukt staat) zijn er 37km over asfaltwegen, verdeelt over fietspaden en binnendijken. Na zo’n 15km krijgen we een prachtig stukje natuur in de Pluimpot, een lang gerokken meer, begroeid met rietkragen en dito eilandjes, echt schitterend maar van korte duur. In het laatste dorp dat we aandoen, Tholen, maakt de 40km een extra lus van 1,5km door een mooi park met vijver, langs een haventje en door enkele pittoreske straatjes die Linda aan de binnenstad van Brugge doen denken. En dat was het dan, voor de rest velden met een variatie aan beplantingen : vroege polderpatat met hangend loof, late polderpatat nog in bloei, graan, fruitgaarden, afwisselend appelen en peren en bloemenvelden. Deze laatste geven soms een aparte kleur aan het landschap. Ook de dorpjes zijn niet veel zaaks, telkens een uit-de-kluiten-gewassen kerk en een molen, that’s it.

En toch verdienen de inrichters een enorm grote pluim. Deze tocht hoort bij de best georganiseerde en wandelaar-vriendelijkste die wij ooit gedaan hebben, en ik heb toch 900 tochten op mijn teller staan ! Van op twee kilometer van de startplaats worden we opgevangen door seingevers in fluo vestjes. Tot op de parkeerweide tel ik er zeker twintig, op elk kruispunt twee. Ook bij elke oversteekplaats van een drukke weg op het parkoers staan er steeds twee seingevers. Er rijden de ganse dag ook twee lichte bestelwagens en twee motoren mee van de organisatie en die mensen zijn allemaal super vriendelijk. Bij elke wagenrust hoort een ander gratis drankje gaande van gewoon water over bouillon tot fruitdrankjes. Er kan overal ook een gratis versnapering af een stuk peperkoek, de Zeeuwse bolus, een appel of een stuk watermeloen. En alles à volonté. In de laatste rust wordt trouwens het overschot van de bolussen nog weggegeven. Ik geef hen ook de prijs voor de meest luxueuste controle ooit, zijnde een chinees restaurant in Poortvliet, dat in dank volledig door de wandelaars wordt ingepalmd ! Onderweg houdt een Zeeuws dweilbandje er trouwens de moed in met het spelen van vrolijke deuntjes, zelfs een stijve hark als ik zet zowaar een paar danspasjes!

Wij stapten door 5 van de 7 dorpen zijnde :

Oud-Vossemeer met start en aankomst

Sint-Maartensdijk na 13,5 km

Scherpenisse na 20,1 km

Poortvliet na 23 km

Tholen na 31,2 km

Zelden meegemaakt, een parkoers dat weinig te bieden heeft maar een fijne dag dankzij de prachtige inspanning van de inrichters om het de wandelaar zo aangenaam mogelijk te maken. Je hoorde dan ook niemand grommen aan de aankomst. Ik bedenk dat aan deze organisatie veel Belgische clubs een voorbeeld mogen nemen in plaats van met $-tekens in hun ogen achter hun kassa te zitten. Op de plaatselijke jaarmarkt kopen we een stevige portie maatjes en elk een bakje kibbeling. Ja hoor ... het heeft gesmaakt !

22:35 Gepost in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zeeland, -o

De commentaren zijn gesloten.